Popa (BNR): Cunoastem o oarecare reducere a expunerii bancilor mama fata de subsidiare

Data publicarii: 08-08-2013 | Finante-Banci

Bancile mama continua sa isi reduca expunerile fata de subsidiarele din economia nationala, dar procesul ramane in mare unul relativ bine ordonat, a spus, miercuri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa.

"Pentru Romania cunoastem o oarecare reducere a expunerii bancilor mama fata de subsidiarele din economia nationala. Aceasta este de magnitudine ceva mai mare decat in trecut, dar nu continua intr-un ritm deosebit de accelerat. Pana acum, procesul ramane in mare un proces relativ ordonat si bineinteles ca interesul Bancii Nationale, intr-un context mai larg, de cooperare cu alta banci centrale, si din tari gazda si din tari de origine, este ca acest proces sa ramana ordonat si in continuare", a declarat Cristian Popa. 

Acesta a explicat ca Romania a avut iesiri de capital, cel putin masurate prin participarea nerezidentilor in detinerea de titluri de stat, in moneda nationala, mai pronuntate in luna iunie, care in parte s-au inversat, si-au revenit catre nivelurile de dinainte de iunie. 

"Va dau un singur exemplu. La sfarsitul lunii mai, detinerile de catre nerezidenti ale titlurilor de stat in lei erau undeva la 25-26%, au scazut catre 22% la sfarsitul acestei luni. Intre timp, in cursul lunii iunie, si-au revenit cu circa un punct procentual si deci ne aflam acum cam la 23%. Deci avem un volum absolut care ramane nemodificat oarecum fata de o luna inainte, dar tendinta este de revenire", a spus Popa. 

De asemenea, acesta a declarat ca economii precum cea poloneza, ungara, turca, cunosc in continuare iesiri din piata titlurilor de stat cu venit fix. 

Sursa: AGERPRES/

Ultimele stiri pe BankNews.ro: