Francul elvetian ar putea fi urmatorul refugiu pentru investitii care se va prabusi

Data publicarii: 08-08-2013 | Finante-Banci

Francul elvetian, moneda care a asigurat protectie investitorilor in cele mai dificile perioade ale crizei datoriilor din zona euro, ar putea fi urmatorul refugiu care se va prabusi. Societe Generale estimeaza ca moneda elvetia-na se va deprecia cu aproape 10% fata de euro pana la mijlocul anului viitor, scrie CNBC.

Ieri, cu un euro puteau fi cumparati 1,23 fran-ci elvetieni. Banca franceza considera ca pana la mijlocul anului viitor cursul euro/franc va ajunge la 1,35 unitati. Deprecierea monedei elvetiene vine in conditiile in care pericolele sistemice care ameninta zona euro se reduc.

"Riscurile sistemice se tempereaza in zona euro si se va avansa cu rezolvarea problemei insolventei anumitor state din zona euro. In acest context francul elvetian isi va pierde din atractivitate ca alternativa pentru investitii", se arata intr-un raport al Societe Generale.

Imbunatatirea colaborarii liderilor europeni, inclusiv pentru grabirea formarii unei uniuni bancare, si perspectivele mai bune de crestere economica sunt elemente negative care influenteaza francul, noteaza sursa citata. Deprecierea francului cu 10% in fata euro ar putea duce cursul leu-franc la 3,25 lei/franc, in scenariul in care cursul leu-euro se stabilizeaza la nivelul actual, ceea ce ar reduce presiunea pe clientii bancilor care s-au imprumutat in franci inainte de criza si si-au vazut ratele crescand cu 60% in ultimii cinci-sase ani.

Cele mai recente date economice sugereaza ca economia uniunii monetare va iesi din recesiune in acest trimestru. Insa revenirea nu va fi puternica.

"Mai mult, revenirea economica din SUA si yieldurile in general ridicate determina retragerea capitalului din activele-adapost si reorientarea lui spre active cu randament mai ridicat", adauga banca franceza.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: