Cum sa nu mai furi bani europeni - ghidul pe care trebuie sa-l respecte autoritatile in procedurile de achizitie publica

Data publicarii: 09-08-2013 | Politica

La peste un an dupa ce Comisia Europeana a inceput sa blocheze programele operationale sectoriale din cauza neregulilor in special pe zona atribuirii de contracte unde este necesara procedura de achizitie publica, administratia de la Bucuresti a publicat un ghid care identifica cele mai frecvente greseli care se fac in domeniul achizitiilor publice si cum trebuie procedat ca acestea sa fie evitate.

"Ghidul privind principalele riscuri identificate in domeniul achizitiilor publice si recomandarile Comisiei Europene ce trebuie urmate de autoritatile de management/organismele intermediare in procesul de verificare a procedurilor de achizitii publice" a aparut in Monitorul Oficial la 1 august.

In buna masura el explica, practic, ce jocuri s-au facut in atribuirea de contracte in anii trecuti sau cum au fost incheiate contractele "cu dedicatie" care au condus apoi la presuspendarea programelor operationale avand drept consecinta intarzieri majore in derularea proiectelor si in rata absorbtiei si obligatia suportarii unor corectii financiare de de peste 700 mil. euro care vor fi achitate de bugetul de stat (sumele ce urma sa vina de la UE sunt reduse cu valoarea corectiilor pe fiecare program in parte).

Sunt 10 riscuri majore identificate, iar ghidul explica modul in care trebuie evitate, pentru ca Romania sa nu mai ajunga in situatia de a suporta penalitati financiare. De asemenea, documentul sugereaza solutii pentru identificarea conflictului de interese, include recomandari privind managementul procedurii de atribuire (aplicabile beneficiarilor) si recomandari privind identificarea riscurilor in procesul de verificare a procedurilor de achizitie.

Ghidul va asigura interpretarea unitara a principalelor spete din domeniul achizitiilor publice, crede ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici: "Astfel, vor fi evitate greselile din trecut si, implicit, pierderile de bani: statul va inceta sa-si mai aplice corectii financiare pentru propriile greseli. Mult mai important, aceste bune practici vor fi treptat aplicate si in utilizarea tuturor fondurilor publice, indiferent de sursa acestora - bugetul de stat, bugete locale sau altele".

Ce nu mai este de acceptat la achizitiile publice

1. Reducerea nejustificata a termenelor ca urmare a publicarii unui anunt de intentie.

2. Alegerea unei proceduri accelerate de atribuire a contractului fara o justificare temeinica.

3. Publicarea unor criterii de calificare si selectie discriminatorii, insuficient detaliate sau incomplete.

4. Utilizarea criteriului de atribuire "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic" cu includerea unor factori de evaluare nerelevanti si/sau necuantificabili.


Integral in Zf.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: