Expertii au revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei zonei euro in 2013

Data publicarii: 09-08-2013 | International

 Declinul zonei euro in 2013 va fi de 0,6%, fata de 0,4% estimat initial, se arata intr-un sondaj al Bancii Centrale Europene publicat joi, transmite Reuters.

De asemenea, expertii consultati de BCE sustin ca inflatia in zona euro va fi in 2014 sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana, care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente. Rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut in luna iulie la 1,6%, a anuntat Eurostat.

Preturile ar urma sa creasca cu 1,5% in 2014 si cu 1,8% in 2015. Aceste estimari cresc presiunile pentru relaxarea politicii monetare a BCE.

Compania britanica de analize financiare Markit a publicat saptamana acesta un studiu care arata ca declinul economiei zonei euro s-a oprit in iulie, inregistrandu-se prima crestere usoara a activitatii economice din ultimele 18 luni.

Potrivit sondajului Eurozone Composite Purchasing Managers Index (PMI) realizat de Markit, indicele care evalueaza activitatea din servicii si industrie prelucratoare, a crescut in iulie la 50,5 puncte, de la 48,7 puncte in iunie, fiind pentru prima data din ianuarie 2012 cand indicele depaseste pragul de 50 de puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indica o expansiune a economiei iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflecta o contractare a economiei.

Datele studiului Markit indica faptul ca economia zonei euro incepe sa iasa din recesiune, chiar daca perspectivele unei cresteri solide sunt inca indepartate.

Sursa: Agerpres.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: