Cinci ani de criza: dupa curatenia interna, companiile mari din Romania fac cu 30 la suta mai putini bani

Data publicarii: 09-08-2013 | Afaceri

 

Zece dintre cele mai mari companii din Romania au inregistrat anul trecut un castig net cumulat de 4,6 miliarde lei, cu 31% mai putin decat in 2007 - anul care a precedat criza financiara globala. Cifra este puternic trasa in jos de BCR, BRD precum si de Hidroelectrica, practic ultimele companii de top care abia in 2012 au inceput restructurarile, arata o analiza Wall-Street.ro din seria "5 ani de criza".

Petrom si Romgaz au avut cea mai buna evolutie in cei cinci ani criza, ambele raportand in 2012 profituri cel putin de doua ori mai mari decat in 2007. De altfel, cele doua companii alaturi de Fondul Proprietatea sunt singurele din top zece care au reusit sa inchida anul trecut cu un castig peste cel de acum cinci ani.

Cu un profit de circa jumatate miliard de lei fiecare, operatorii telecom Vodafone si Orange Romania inca mai au de recuperat pentru a reveni la nivelul dinaintea crizei. Cresterea tarifelor de interconectare pe care care cele doua companii le platesc, precum si investitiile in reteaua 4G limiteaza in prezent castigurile Vodafone si Orange, chiar daca baza de clienti a urcat in ultimii ani.


Integral in Wall-Street.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: