Robor la 4 la suta - veste buna pentru debitorii in lei. Cu cat a scazut rata lunara la un credit ipotecar de 180.000 de lei?

Data publicarii: 09-08-2013 | Finante-Banci

 

Dobanzile Robor cu scadenta la 3 si 6 luni - indicatorii pietei monetare folositi ca reper de pret in contractele de credit in lei - au scazut cu circa o jumatate de punct procentual  saptamana aceasta, la 4,01%, respectiv la 4,33%, ca reactie la decizia surprinzatoare a BNR de a taia dobanda-cheie la un minim de 4,5% pe an.

Scaderea fata de inceputul anului a ajuns la doua puncte procentuale, ceea ce inseamna o rata lunara mai mica cu 250 de lei la un credit ipotecar de 180.000 de lei, contractat pe 30 de ani. Aceasta scadere ar trebui sa se reflecte insa abia in lunile urmatoare, pe masura ce bancile vor ajusta si in contractele de credit nivelul indicatorilor utilizati ca baza de calcul pentru costul imprumuturilor.

"Consider ca reducerea Robor se va transmite relativ repede in dobanzile la credite, probabil in cateva luni", comenteaza Florentina Cozmanca, senior economist al RBS Bank. Pe de alta parte, exista si voci care spun ca bancherii nu sunt interesati sa ieftineasca creditele pe fondul apetitului redus pentru creditare si ca vor incerca mai degraba sa scada dobanzile la depozite pentru a-si ingrosa marjele de castig.

Integral in Zf.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: