Isarescu: Clauzele abuzive sunt parte a contractelor semnate de clienti, trebuie sa si le asume

Data publicarii: 09-08-2013 | Finante-Banci
Clauzele abuzive reclamate de debitorii bancilor sunt cuprinse in contracte pe care clientii le-au semnat si pe care trebuie sa si le asume, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a reluat totodata ideea ca atat stabilitatea sistemului financiar-bancar, cat si deponentii trebuie protejati, scrie Mediafax.


"Clauzele abuzive sau neabuzive sunt contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Tot intr-un stat de drept, cand semnezi ceva iti asumi. Faptul ca nu am inteles, nu am stiut cum e cu riscul valutar este, sa spunem, un argument", a afirmat Isarescu intr-o conferinta de presa.

  El opineaza ca nu este de glumit cu depunerile pe care noua milioane de romani le au in sistemul bancar, reprezentand aproape jumatate din valoare PIB-ului.

"Bancile dau cu imprumut nu banii lor, ci banii deponentilor. Bancile nu depun banii din depozite intr-un seif de unde sa ii scoata si cu dobanda, ci imprumuta cu mai multa sau mai putina abilitate clientilor. Asa functioneaza bancile", a spus Isarescu.

Guvernatorul a amintit ca in Romania sunt putine credite in franci elvetieni si ca situatia Romaniei nu se compara cu cea a Ungariei.

"Eu banuiesc, nu banuiesc aiurea, persoane care in urma cu cativa ani stateau ca o ciocanitoare, ne bateau la cap, ce avem cu creditarea in valuta, de ce aparem de fiecare data la televizor sau in presa si avertizam asupra creditarii in valuta acum vin sa ne vorbeasca despre clauze abuzive. Vezi, Doamne, sunt persoane care n-au stiut ce riscuri isi asuma cand au luat un credit in franci elvetieni", a afirmat Isarescu.

  El a reiterat ideea ca se cauta un echilibru intre deponenti si debitori pentru ca exista o relatie intre aceste doua categorii, fiind puse "fata in fata" in bilantul bancilor.

Guvernatorul spune ca tot clientii pun presiune pe clauzele abuzive, desi le reclama, cand vor sa acceseze credite in valuta, cu toate ca acestea sunt deocamdata mai ieftine decat cele in lei.

"Suntem intr-o situatie kafkiana, sunt clauze abuzive, dar vrem credite in valuta. Creditul in valuta are un cost vizibil si unul ascuns, incert, care atunci cand apare declanseaza clauze abuzive. La costul vizibil al creditului in valuta trebuie adaugat costul invizibil al cursului valutar", a aratat Isarescu.

Guvernatorul a anuntat ca banca centrala va organiza in luna septembrie un seminar pe tema clauzelor abuzive, unde spera ca se va discuta "mai putin aprins pe o tema care nici nu imi dau seama de ce s-a aprins".

Seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a declarat saptamana trecuta ca masura prin care clauzele abuzive ale creditelor bancare ar urma sa fie denuntate in instanta si eliminate din contracte poate submina sistemul financiar, afectand milioane de deponenti, astfel ca trebuie gasit un echilibru intre protectia debitorilor si stabilitatea sectorului.

Isarescu anunta la inceputul lunii iulie ca studiul realizat de banca centrala privind clauzele abuzive din contractele bancilor releva un "impact major" asupra sistemului bancar si a deponentilor, considerand ca acestia din urma trebuie sa fie protejati in locul debitorilor care dau in judecata bancile.


Integral in Gandul.info.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: