La cat estimeaza BNR inflatia preturilor alimentare volatile pentru finalul acestui an

Data publicarii: 12-08-2013 | Economie
Prognoza dinamicii preturilor alimentare volatile are la baza ipoteza unor ani agricoli normali in 2013 si 2014.


Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza pentru finalul acestui an o inflatie anuala a preturilor alimentare volatile (LFO) de 2,8%, potrivit datelor publicate pe site-ul institutiei.

 

Pentru primul trimestru al anului 2014, BNR estimeaza o inflatie LFO de 0%, iar pentru cel de-al doilea trimestru de 2,2%. In ceea ce priveste trimestrul al treilea Banca Centrala estimeaza 4,2%, iar pentru finalul T4 de 4,7%.

 

Prognoza dinamicii preturilor alimentare volatile are la baza ipoteza unor ani agricoli normali in 2013 si 2014.

 

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la fel ca si la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflatie de 3,2%. Tinta de inflatie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

 

'Probabil ca la sfarsitul lui septembrie, sa zicem chiar mai devreme, inflatia va intra in interval, intervalul de variatie in jurul tintei multianuale de 2,5% si se va mentine in acest interval pana la sfarsitul perioadei de proiectie, in trimestrul II 2015', a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu cu ocazia prezentarii raportului asupra inflatiei.

 

Proiectia curenta plaseaza rata anuala a inflatiei IPC la 3,1% atat la sfarsitul anului 2013, cat si la finele anului 2014, valori revizuite in jos cu 0,1 si, respectiv, 0,2 puncte procentuale fata de cele prognozate in Raportul asupra inflatiei din luna mai.

 

Potrivit prezentarii guvernatorului BNR, deficitul de cerere din UE este preconizat a exercita presiuni dezinflationiste de mai mare amploare asupra ratei anuale a inflatiei IAPC, revizuita in scadere si anticipata a se situa la valori inferioare reperului de 2 la suta pentru stabilitatea preturilor atat in 2013, cat si in 2014.

 

Documentul mai spune ca potentialele cauze de abatere in sus a inflatiei de la traiectoria proiectata sunt volatilitatea fluxurilor de capital adresate economiilor emergente din Europa, inclusiv in contextul oscilatiilor recente ale apetitului global pentru risc, respectiv variatii ale cursului de schimb al leului fata de euro si ale perceptiei investitorilor straini fata de Romania si incertitudini cu privire la intervalul de timp necesar refacerii dinamicii economiei UE in contextul problemelor persistente de sustenabilitate a datoriilor suverane din anumite tari ale zonei euro si al corectiilor bilantiere inca necesare la nivelul agentilor economici din sectorul public si privat.

 

In ceea ce priveste riscurile de abatere in jos, printre ele se numara dinamica preturilor alimentare volatile (LFO) si a celor ale alimentelor procesate, inclusiv ca urmare a anuntului recent de diminuare la 9% a cotei TVA pentru faina si paine.

Integral in Money.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: