O asigurare privata de sanatate ar putea costa intre 300 si 1.000 de euro pe an

Data publicarii: 12-08-2013 | Actualitate
Platim mai mult pentru serviciile medicale. Nu direct, prin taxe si impozite, ci prin masurile pe care Guvernul si le-a asumat in fata FMI. Coplata este deja in vigoare, dar anul acesta urmeaza sa apara pachetul de servicii de baza, ceea ce ne va scoate mai multi bani din buzunar. Iar daca vrem sa ne tratam la un anumit doctor va trebui sa platim si atunci in plus.


Coplata, chiar daca la un nivel modic de 5 sau 10 lei, este prima masura pe care Guvernul a luat-o la presiunea FMI. Dar acum este nevoie de si mai multi bani in sistemul de sanatate pentru ca acesta sa ramana pe linia de plutire.


"Acesti bani pot veni din trei surse. De la Guvern, adica din bugetul de stat, dar este o optiune care este ignorata. Din banii recuperati de pe piata gri, dar se pare ca nu reprezinta o sursa luata in considerare, si a treia este din cresterea contributiilor directe ale populatiei catre sistemul de asigurari", spune Sorin Paveliu, expert in pro-bleme de sanatate, citat de digi24.ro.


Se pare ca ultima varianta este si cea agreata cu FMI. Banii vor veni din restrangerea serviciilor medicale, adica introducerea pachetului de baza. Cu alte cuvinte, statul nu va mai oferi toate serviciile medicale, ci numai o parte. Pentru diferenta va trebui sa ne facem o asigurare privata. Nevoiti sa-si faca o astfel de polita vor fi tot cei care contribuie acum.


"Asigurarile private pot fi suportate de toti romanii care au un anumit venit, sa spunem salariatii, dupa aceea pensionarii care au o pensie de peste 2.000 de lei si sa punem apoi un pachet fix de asigurari private si pe acesti oameni sa-i ajute in plus fata de cei care au o situatie materiala mai slaba si nu isi pot permite mai mult", crede ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.


In functie de complexitate, o asigurare privata ar putea costa intre 300 si 1.000 de euro pe an.


O alta sursa de venituri pentru Guvern sunt si paturile private din spitalul public. Se incearca astfel fiscalizarea platilor informale. Inca o masura este si actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite, dar si aparitia unor ghiduri prin care pacientilor sa le fie prescrise cele mai ieftine tratamente.


Ca reactie la ceea ce a aparut in scrisoarea de intentie cu FMI, reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca politica fiscala, care include stabilirea impozitelor si taxelor, este responsabilitatea Finantelor, dar ca Ministerul Sanatatii este solidar cu intregul Guvern in politica pe care acesta o stabileste.


Sursa: Curentul.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: