A. Vasilescu: CE face presiuni pentru ca imprumuturile pe termen lung sa fie date in moneda in care sunt platiti debitorii

Data publicarii: 12-08-2013 | Finante-Banci
Creditele in lei ar putea avea in curand dobanzi comparabile cu cele in valuta. Este prognoza facuta de guvernatorul BNR Mugur Isarescu dupa ce programul guvernamental Prima Casa a fost trecut doar pe lei. O decizie contestata de piata, pentru ca in acest moment imprumuturile in lei sunt cu o treime mai scumpe decat cele in euro. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR , spune ca masura a fost luata si la presiunile Comisiei Europene.

Pentru a forta creditarea in lei, BNR a luat in aceasta saptamana si o decizie istorica. A redus cu 0,5% dobanda de politica monetara, dublu decat toate estimarile.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a explicat la emisiunea "Catalog Imoibiliar” de la Digi24 ca decizia de a limita Prima Casa la creditele in lei a fost luata la recomandarea Comisiei Europene.

"Comisia Europeana pledeaza pentru un astfel de sistem. Nu avem inca o directiva, dar sunt presiuni foarte puternice de la Comisia Europeana pentru tarile care nu au intrat in zona euro: creditele pe termen lung, mai ales imobiliare, sa fie luate in moneda in care cel care achizitioneaza un credit este platit”, a spus Adrian Vasilescu.

Acesta a adaugat ca decizia de a permite doar credite in lei pentru programul Prima Casa a fost luata la recomandarea UE, dar si "in urma analizelor facute pe piata interna”.

"Sa retinem ca este o devizie guvernamentala”, a adaugat el.

Consilierul guvernatorului BNR a precizat ca guvernatorul Mugur Isarescu nu a dat asigurari ca vor scadea dobanzile pentru creditele in lei, ci a facut o prognoza, deoarece Banca Centrala nu poate interveni in piata.

"Daca am porni de la ideea ca poti folosi parghiile pentru a struni o piata libera, ma intreb daca suntem in spiritul Constitutiei, ca Romania este o piata libera”, a spue el.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, Mugur Isarescu a spus ca bancile vor scadea dobanzile "daca vor intelege ca e in interesul lor”, astfel incat "sa existe un mai mare interes si o mai mare usurinta de a veni la creditul bancilor”.

Integral in Digi24.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: