Plafonul pentru Prima Casa va fi suplimentat cu inca 200 de milioane de lei

Data publicarii: 14-08-2013 | Imobiliare
Plafonul pentru programul 'Prima Casa' va fi suplimentat cu inca 200 de milioane de lei, suma destinata exclusiv pentru garantarea finantarii achizitiei de locuinte construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), conform unui proiect de Hotarare publicat marti pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

'Prin proiectul de act normativ supus aprobarii se propune suplimentarea plafonului de garantare destinat achizitiei de locuinte construite prin ANL, cu 200 milioane lei, astfel incat plafonul de garantare pentru locuintele construite prin ANL este de 500 de milioane lei, din totalul plafonului suplimentar de 1,2 miliarde lei aferent locuintelor achizitionate prin programul guvernamental Prima Casa', precizeaza nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Printr-un act normativ aprobat de Guvern pe 30 iulie, pentru anul 2013 a fost prevazuta suplimentarea plafonului garantiilor pentru 'Prima Casa' cu un miliard lei, din care 300 milioane lei sunt destinate pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), in scopul valorificarii stocului de locuinte ANL existent, iar garantiile se acorda numai in moneda nationala si se vor plati in moneda nationala.

ANL deruleaza de mai multi ani Programul de constructie de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, cu posibilitatea de cumparare de catre chiriasi dupa un an de inchiriere neintrerupta.

ANL a construit, incepand din 2001, un numar total de 30.840 de unitati locative, dintre care pentru 26.625 locuinte s-a stabilit regimul juridic, acestea trecand in proprietatea privata a statului roman, fiind indeplinita astfel o prima conditie de vanzare.

Pe 30 iulie 2013, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a emis un ordin pentru stabilirea valorii de inlocuire pe metru patrat, pentru anul 2013, in vederea vanzarii acestor locuinte, la 326 euro inclusiv TVA.

Pentru cele 9.680 de unitati locative ANL care pot fi vandute in orice moment, valoare de investitie ANL este de 771,9 milioane lei, iar in urma vanzarii se poate obtine suma de 1,2 miliarde lei.

Garantiile de 500 milioane lei, care ar putea fi acordate prin programul Prima Casa, acopera achizitia a 8.485 de locuinte ANL.

Prin programul Prima Casa, care a debutat in a doua jumatate a anului 2009, au fost acordate 97.771 de garantii, din care 29% sunt destinate achizitionarii de imobile construite intre anii 2008-2013. Valoarea medie a finantarilor accesate in cadrul programului este de 38.863 de euro.

Din totalul garantiilor acordate, 123 au fost executate, rata de default fiind de 0,1%.

Sursa: Agerpres.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: