Romanii din strainatate au ajuns la fundul sacului. Remiterile au atins nivelul minim al ultimilor noua ani

Data publicarii: 14-08-2013 | Diverse
Sumele trimise in tara de romanii din strainatate s-au ridicat in primul semestru la mai putin de 1,2 miliarde de euro, atingand nivelul minim al ultimilor noua ani.

Criza care persista in tarile cu largi comunitati de romani si somajul ajuns la cote alarmante in aceste state isi fac simtite efectele negative si la noi in tara. Sumele trimise in Romania de cei care muncesc peste hotare au atins in primul semestru din 2013 nivelul minim al ultimilor noua ani, cifrele fiind chiar mai slabe decat in perioada 2009-2011, cand valoarea remiterilor s-au prabusit.

Transferurile curente din strainatate catre Romania, cu exceptia celor ale administratiei publice - majoritatea efectuate de romanii care muncesc peste hotare - au ajuns in dupa primele sase luni ale acestui an la 1,19 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Valoarea este cu aproape 20% mai mica decat cea inregistrata in prima jumatate din 2012, respectiv 273 de milioane de euro, si la mai putin de jumatate comparativ cu primul semestru din 2007, an in care remiterile au inregistrat un maxim-record. Daca in anii de boom economic muncitorii romani din strainatate reuseau din salariul primit sa mai puna ceva bani deoparte, acum, cu greu reusesc sa trimita familiilor ramase in tara sume pentru acoperirea cheltuielilor curente.

Romanii au emigrat si in criza

Sumele pe care romanii de peste hotare le trimit rudelor din tara sunt mai mici, dar sunt mai multe. Criza economica a afectat si Romania, astfel ca multi conationali au hotarat sa-si "petreaca" criza in afara granitelor, unde, desi veniturile sunt mai mici comparativ cu perioada de boom, sunt in continuare peste cele medii din tara.


Integral in Adevarul.ro.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: