Salarii marite doar din pix: Cetatenii nu simt majorarile salariului minim pe economie, odata cu cresterea preturilor impuse de Guvern

Data publicarii: 14-08-2013 | Economie
Salariile s-au marit, insa doar pe hartie. Din cauza cresterilor de preturi, majorarea salariului minim este practic anulata. Avertismentul a venit chiar din partea guvernatorului BNR Mugur Isarescu. Tot ce luam pe mere, dam pe pere, spun si oamenii de rand.

Dupa cele doua mariri ale salariului minim pe economie, de la 700 la 750 de lei in luna februarie, iar mai apoi la 800 in luna iulie a acestui an, premierul Victor Ponta ar vrea ca salariul minim de la stat sa creasca pana la 1.000 lei.

O veste buna, aparent. Insa, practic, fara niciun efect in traiul de zi cu zi al romanilor.

Chiar si guvernatorul BNR a avertizat ca cetateanul de rand nici nu va simti acesta crestere a salariului minim din cauza inflatiei. Iar specialistii economici spun ca ar trebui sa avem parte si de o crestere a productivitatii.

"Daca cresterea salariului minim s-ar face la pachet cu o reducere de fiscalizare a muncii atunci asta ar arata ca este o viziune in spate. Daca insa cresterea salariului minim se face pe de-o parte strict populist ca sa aratam grija fata de oameni, dar pe buzunarul investitorilor, nu cred ca va fi bine exact pentru cei carora masura le este adresata. Unul din trei salarii din Romania este sub 1.000 de lei pe luna. Ceea ce inseamna ca o masura care afecteaza aceasta zona trebuie gandita cu foarte mare atentie. Poate ar trebui sa se intrebe Guvernul, inainte sa mareasca salariul minim, de ce sunt peste juma de milion de salarii sub nivelul salariului minim?", a precizat analistul economic Gabriel Biris.

Integral in b1.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: