Romania a luat anul acesta 1,5 mld. euro de la UE. Au mai ramas de atras inca 5 miliarde

Data publicarii: 16-08-2013 | Finante-Banci
Romania a atras de la inceputul anului 1,46 miliarde de euro din rambursarile de la Uniunea Europeana, platile in primele sapte luni ale acestui an fiind duble fata de perioada similara a anului trecut, cand in conturile beneficiarilor intrasera 784 de milioane de euro. Cu toate acestea, autoritatile mai trebuie sa trimita spre rambursare inca 5 miliarde de euro pana la finalul acestui an, avand in vedere ca Romania trebuie sa trimita doar pe parcursul acestui an cereri de rambursare de 6,5 mld. euro. In caz contrar, tot ce nu trimite pana la aceasta suma poate fi pierdut, daca regulile UE nu se schimba, in cadrul procedurii de dezangajare automata de fonduri (tot ce nu ceri sa ti se ramburseze in baza cheltuielilor efectuate, intr-o perioada anume stabilita, se intoarce la bugetul UE).

Diferenta majora in evolutia incasarilor de la UE a facut-o absorbtia din luna iulie. Rambursarile din iulie au crescut spectaculos, cand au intrat in Romania peste 700 mil. euro, suma aproape egala cu tot ce a atras Romania ca rambursari in primele sase luni ale anului si mai mare decat tot ce a primit in 2012. De la inceputul anu-ui Romania a primit rambursari cu 329 mil. euro mai mult decat in intreaga perioada a anului trecut, cand Romaniei i-au fost rambursate fonduri de 1,13 mld. euro.

Daca trendul se mentine in lunile ce vin, atunci si bugetul consolidat va avea de castigat pentru ca, pe fondul ratei de absorbtie scazute, cheltuielile statului cu proiectele cu finantare nerambursabile au fost reduse, in primele sase luni din an, cu 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 5,2 mld. lei (1,1 mld. euro). Sumele cheltuite din bugetul consolidat cu proiectele UE trebuie recuperate de la Bruxelles pentru ca, daca nu sunt recuperate, ele intra in calculul deficitului bugetar. Pe fondul absorbtiei modeste din prima parte a anului, astfel de cheltuieli au fost reduse tocmai pentru a nu pune in pericol deficitul.

Integral in Zf.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: