Ionel Blanculescu: Datele economice sunt incurajatoare, dar consumul intern isi va reveni abia in 2015

Data publicarii: 16-08-2013 | Economie
Datele privind cresterea Produsului Intern Brut /PIB/ de 1,7% pe primul semestru din 2013 sunt incurajatoare, dar aceasta crestere economica este firava, iar consumul intern va reveni incepand cu anul 2015, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Ionel Blanculescu, consilier onorific al premierului si proprietarul unei companii de consultanta financiara.

'Datele sunt incurajatoare, dar nu pot fi transferate in nivelul de trai, reprezinta mai mult date statistice, date economice, care arata un trend pozitiv. Concluzia acestor date este ca ne aflam pe un trend pozitiv. Acest lucru nu face decat sa incurajeze economia romaneasca sa continue demersurile, care vor fi incununate cu mai mult succes in toamna acestui an, cand productia agricola va aduce un plus de crestere economica', a afirmat Blanculescu.

Analistul financiar a atras atentia insa ca nici un nivel de 2% nu reprezinta o crestere economica foarte multumitoare si, comparand economia autohtona cu un organism care a fost grav bolnav, a apreciat ca economia romaneasca se afla la acest moment in convalescenta, dupa nucleul dur al crizei, in perioada 2009-2012.

'Cresterea economica este firava la momentul de fata. Cand cresterea economica se va consolida si va depasi 4-4,5%, atunci consumul intern cu certitudine va creste. Consumul intern va reveni la un nivel satisfacator in anul 2015, iar anii 2015-2018 vor fi ani foarte buni ai economiei romanesti', a apreciat consilierul primului ministru.

Potrivit sursei citate, cresterea economica este generata de catre companii, de creativitatea managerilor de a gasi piete noi si a se extinde si este generata mai putin de politici guvernamentale.

'Parca mediul economic ar astepta ca guvernul sa emane in fiecare zi acte administrative de sprijin, de ajutor. Din punctul meu de vedere si al altora, un guvern foarte bun este un guvern care lasa economia sa functioneze, care face cat mai putin, politicile economice guvernamentale merg pe linia lor, in ideea sa nu deranjeze foarte mult economia prin taxe si impozite, iar cresterea economica vine pur si simplu din activitatea economica. Noi, cand avem crestere economica si cand nu avem, criticam guvernul. Nu avem de ce sa criticam guvernul pentru ca cresterea economica vine din activitatea mediului economic, avantul economic provine din mediul economic', a mai spus Ionel Blanculescu.

Produsul Intern Brut /PIB/ al Romaniei a crescut cu 1,7% in primul semestru din 2013, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica /INS/, publicate miercuri.

In al doilea trimestru din 2013, PIB a inregistrat o crestere cu 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier, conform primelor estimari 'semnal' ale INS.Produsul intern brut in trimestrul II 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier).

Sursa: Agerpres.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: