Cresterile salariale din companiile de stat vor fi limitate la 60% din sporul de productivitate

Data publicarii: 16-08-2013 | Diverse
Cresterile salariale din regiile autonome sau companiile de stat vor fi limitate la cel mult 60% din sporul de productivitate a muncii, majorarile incluzand primele, sporurile sau bonusurile pe care acesti operatori economici le pot acorda, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului Finantelor.

"Cresterea castigului mediu brut lunar pe salariat nu poate depasi 60% din indicele de crestere a productivitatii muncii calculata in unitati valorice sau fizice, dupa caz", se arata in proiectul de ordonanta de urgenta, citat de Mediafax.

Proiectul include si prevederea potrivit careia contractele colective de munca se negociaza, in conditiile legii, dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale operatorilor economici, in limitele si in conditiile stabilite prin bugetele de venituri si cheltuieli. Castigul mediu brut lunar pe salariat este calculat ca raport intre cheltuielile de natura salariala si numarul mediu de salariati/numarul de luni aferente.

Proiectul defineste, de asemenea, cheltuielile de natura salariala, care includ cheltuielile cu salariile si bonusurile acordate salariatilor in bani si/sau in natura, in timp ce cheltuielile cu salariile reprezinta salariile de baza, sporurile, prime si alte adaosuri si bonificatii, pentru a caror determinare se foloseste ca element de calcul salariul de baza, sau alte modalitati de determinare si care se acorda conform Contractului colectiv sau individual de munca.

Bonusurile reprezinta orice alte avantaje acordate salariatilor, in scop personal, in bani si/sau in natura, conform prevederilor legale si ale Contractului colectiv sau individual de munca. Proiectul de act normativ stabileste ca productivitatea muncii in unitati valorice se va calcula ca raport dintre valoarea veniturilor totale din exploatare si numarul mediu de salariati, in timp ce productivitatea muncii in unitati fizice va rezulta din raportul dintre cantitatea de produse finite obtinute din activitatea de baza, conform obiectului principal de activitate, a carei expresie valorica se regaseste in veniturile de exploatare si reprezinta mai mult de 50% din nivelul acestora si numarul mediu de salariati.

Integral in Adevarul.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: