Bancile din Romania ISI VAND CLIENTII intre ele. Ce se intampla cu depozitele si creditele persoanelor transferate?

Data publicarii: 16-08-2013 | Finante-Banci

Sute de mii de clienti, depozite si credite de sute de milioane de euro au trecut in ultimul an din portofoliul unor banci din Romania in cel al altor institutii de credit, mai solide si mai puternice financiar in urma unor intelegeri care nu au implicat in nicio forma vointa clientilor.

Sute de mii de clienti ai bancilor din Romania s-au regasit, anul acesta, in postura de a schimba creditorul sau, dupa caz, institutia unde au ales sa-si tina economiile, fara a avea aceasta intentie. Transferurile s-au petrecut in urma intelegerilor intre banci din Romania. Cel mai recent caz este cel al clientilor persoane fizice cu depozite la RBS care au trecut cu arme si bagaje in portofoliul Unicredit Tiriac. Pana la jumatatea lunii octombrie urmeaza ca si clientii cu credite la banca detinute acum de statul britanic sa treaca la institutia de credit italiana. Este vorba despre peste 100.000 de clienti. Mai devreme in acest an, alti 150.000 de clienti ai Citibank au trecut la Raiffeisen. Intr-o tranzactie mai speciala, intermediata de Banca Nationala a Romaniei si determinata de criza bancara din Cipru, clientii cu depozite de peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus au trecut la Marfin Bank. Intr-o tranzactie de dimensiuni mai mici, portofoliul ATE Bank a trecut, tot in acest an, la Piraeus Bank pentru ca, ulterior, banca greceasca sa vanda licenta si activele ATE catre un investitor roman.



Sute de mii de clienti si sute de milioane  de euro transferati de la o banca la alta


Unicredit Tiriac a preluat de la RBS  pasive(depozite) de 230 de milioane de euro si urmeaza sa preia in cel mai scurt timp active(credite) de aproximativ 315 milioane de euro. Este vorba, practic, de intreg portofoliul de clienti persoane fizice al bancii britanice care numara peste 150.000 de clienti. In cazul preluarii portofoliului Citibank de catre Raiffeisen vorbim de alti 100.000 de clienti cu credite de 90 de milioane de euro si economii de 175 de milioane de euro. Cu aportul substantial al BNR, Marfin Bank a preluat de la Bank of Cyprus toate depozitele cu valori de peste 100.000 de euro adica un total de peste 240 de milioane de euro. De asemenea, Marfin a preluat si o parte a portofoliului de credite detinut de banca acum disparuta adica circa 82 de milioane de euro. In cazul tranzactiei dintre ATE Bank si Piraeus, sumele nu sunt cunoscute insa este vorba despre valori cu mult mai mici avand in vedere dimensiunea redusa a fostei banci agricole a Greciei dar si faptul ca, din cauza situatiei proaste, ei i-a fost interzis sa mai dea credite o perioada lunga de timp.

Integral in Capital.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: