Eximbank poate pune la dispozitie clientilor sai jumatate de miliard de euro

Data publicarii: 07-11-2006
Eximbank dispune de fonduri de 500 milioane euro pentru produse destinate clientilor sai, insa este foarte dificil ca acesti bani sa ajunga in piata, deoarece firmele potential interesate sunt insuficient informate, a declarat, marti, vicepresedintele Eximbank, Iulian Velicu. "Una dintre cele mai importante cauze ale dificultatii cu care banii Eximbank ajung la clienti este lipsa de informatii a firmelor romanesti in ceea ce priveste produsele Eximbank", a mai spus Iulian Velicu.

"Un credit in lei, cu compensare de dobanda, oferit de Eximbank, poate ajunge la o dobanda anuala de 5%. Eximbank poate garanta si pentru creditele luate de firmele romanesti de la banci straine, insa nu cred ca astfel de imprumuturi sunt mai avantajoase decat cele care se pot contracta de la banci romanesti", a adaugat vicepresedintele Eximbank.

"Am auzit si eu povesti cum ca unii iau credite cu 2% dobanda, din Olanda sau alte tari europene, insa, la o analiza mai atenta, se constata ca nu e chiar asa", a mai spus Iulian Velicu.

Potrivit vicepresedintelui bancii, Eximbank dispune, pe piata romaneasca, de doua mari avantaje. Primul ar fi ca, pentru garantiile de stat acordate de Eximbank, firmele iau credite mai ieftine de la bancile comerciale, deoarece nu mai este nevoie ca aceste banci sa isi constituie provizioane pentru riscuri si cheltuieli, deci costurile creditului scad. Al doilea avantaj il reprezinta garantiile de stat acordate exportatorilor care fac operatiuni in tari cu riscuri mari, pe care celelalte banci nu sunt interesate sa le sustina.

"De altfel, bancile comerciale au inteles avantajele reprezentate de garantiile Eximbank. Noi am incheiat deja acorduri de parteneriat cu mai multe banci comerciale, iar din ce in ce mai multe banci cer ele insele sa incheie astfel de acorduri", a declarat Velicu.

Eximbank poate oferi garantii de stat care sa acopere pana la 80% din garantiile cerute de banci. Banca de import-export a Romaniei pregateste si alte produse, pentru intrarea Romaniei in UE, cum ar fi polita de asigurare impotriva riscului valutar.

Eximbank a fost creata in vederea facilitarii accesului exportatorilor romani pe pietele externe, inclusiv pe cele cu grad de risc crescut. Cota de piata a Eximbank era de 1,44% la jumatatea anului, activele sale fiind de 2,08 miliarde lei (583 milioane euro), potrivit datelor bancii centrale.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: