DPIIS a depus la DNA plangere penala pentru lipsa exemplarului original al contractului cu Bechtel

Data publicarii: 21-08-2013 | Actualitate

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine a depus la Directia Nationala Anticoruptie plangere penala pentru lipsa exemplarului original al contractului cu Bechtel, potrivit unui comunicat de presa.

"Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine a depus la DNA plangere penala pentru savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu privind protectia informatiilor clasificate, constand in lipsa exemplarului original al contractului de proiectare, construire si finantare a autostrazii Brasov - Cluj - Bors incheiat intre Statul Roman prin Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si compania americana Bechtel International Inc., precum si a tuturor documentelor subsecvente acestui contract", se spune in comunicat. 

Potrivit DPIIS, plangerea penala are numarul 7776/2013 si cere, de asemenea, ca in situatia in care se va dovedi ca faptele care au condus la lipsa/refuzul de punere la dispozitie a acestui document imbraca forma altei infractiuni sa se dispuna atragerea raspunderii penale, dupa caz, pentru infractiunea de distrugere, furt sau abuz in serviciu contra intereselor publice. 

"Plangerea a fost depusa la DNA fiind vorba de o infractiune de serviciu care poate aduce Statului Roman pagube insemnate, mai mari decat echivalentul a 1.000.000 euro, tinand cont de valoarea contractului cu Bechtel International Inc. Aceasta a fost facuta 'in rem' si nu e indreptata  impotriva unei persoane anume, Directia Nationala Anticoruptie fiind in masura sa cerceteze cine se face vinovat pentru lipsa exemplarului original al contractului", se mai spune in comunicat. 

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Dan Sova, a declarat la inceputul acestei luni ca sarcina cautarii contractului original incheiat cu compania americana Bechtel a fost preluata de Corpul de Control al Guvernului si a precizat ca, in cazul in care contractul nu va fi gasit pana pe 30 august, atunci se va adresa Parchetului. 

El a adaugat ca, in cazul in care contractul original nu va fi gasit, mai exista varianta obtinerii acestuia de la compania Bechtel, iar cei responsabili de disparitia lui vor raspunde penal. Dan Sova a subliniat ca nu poate spune cu certitudine ce ministru a vazut ultima oara contractul original. 

La sfarsitul lunii iulie a acestui an, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine a publicat pe site-ul propriu doua acorduri de modificare a contractului de proiectare si construire a autostrazii Brasov - Cluj - Bors, datate 2006 si 2011, si Acordul de incetare a contractului cu Bechtel. 

Potrivit ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Dan Sova, contractul incheiat cu compania americana Bechtel pentru autostrada Transilvania in anul 2003 nu a fost inca publicat deoarece nu a fost gasita varianta originala, ci doar copii. 

Constructia tronsonului Brasov - Bors al Autostrazii Transilvania a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 milioane de euro, incheiat cu compania Bechtel. 

Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea lui 2005, atunci cand s-a declansat o actiune de reanalizare a contractelor incheiate de guvernarea anterioara. Ulterior, lucrarile au fost reluate. Compania a finalizat pana in prezent 52 de kilometri de autostrada intre Turda si Campia Turzii din totalul de 415 cat prevedea contractul. 

Termenul initial de finalizare a fost stabilit pentru anul 2011 si prelungit cu un an din cauza intreruperilor lucrarilor in 2005. Intre timp, Bechtel a renuntat la partea de autostrada intre Targu Mures si Brasov. 

In data de 30 mai, DPIIS a anuntat ca a fost semnat acordul de tranzactionare si incetare cu privire la contractul de construire a Autostrazii Brasov - Cluj - Bors (Autostrada Transilvania - n.r.) intre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si compania americana Bechtel International. Prin semnarea Acordului au fost stinse complet pretentiile Bechtel International Inc pentru suma de 37,2 milioane euro, TVA inclus. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: