Firmele se descurca tot mai greu cu banii desi economia creste. Sumele refuzate la plata de banci au sarit cu o treime in sapte luni

Data publicarii: 21-08-2013 | Finante-Banci

Bancherii nu au gasit luna trecuta suficiente lichiditati in conturile companiilor pentru a deconta biletele la ordin si cecuri in valoare de 1,13 miliarde de lei (250 mil. euro), sumele refuzate la plata fiind cu 75% mai mari decat in iulie 2012 in conditiile in care cresterea economica intarzie sa se reflecte si in imbunatatirea lichiditatilor companiilor.

Sumele refuzate la plata s-au ridicat la 5,9 miliarde de lei in primele sapte luni, un maxim istoric pentru aceasta perioada a anului. Anul acesta au fost doua luni - mai si iulie - cu volume de plati refuzate peste un miliard de lei, lichiditatile companiilor deteriorandu-se in ciuda cresterii economice de 1,7% din primul semestru si a perspectivelor pozitive pe intreg anul.

"Estimarile optimiste privind cresterea economica din 2013 se bazeaza pe contributia agriculturii si a exporturilor, ceea ce arata ca firmele care se adreseaza pietei interne continua sa aiba dificultati. Comertul cu amanuntul si lucarile de constructii au scazut anul acesta. Probabil ca in aceste sectoare se simt si cele mai mari presiuni asupra lichiditatii firmelor private", comenteaza Eugen Sinca, analist-sef al BCR.

Majoritatea prognozelor indica o crestere economica de peste 2% anul acesta, iar cele mai optimiste estimari tind chiar spre un avans de 3%. Conditiile de lichiditate raman insa volatile, in conditiile in care nu toate segmentele reu-sesc sa genereze crestere. De exemplu, consumul privat a scazut cu un procent in prima jumatate a anului, iar constructiile s-au restrans cu 7%.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: