Proprietarii care vor sa inchirieze nu se inghesuiesc sa obtina certificate energetice

Data publicarii: 22-08-2013 | Imobiliare

Toamna este momentul cel mai bun pentru inchirieri, dar anul acesta pentru a intampina fara probleme studentii, proprietarii sunt nevoiti sa se adapteze unei noi masuri, si anume obligativitatea obtinerii unui certificat energetic. In acest moment, nici macar 10% din proprietarii care vor sa inchirieze nu detin certificate energetice pentru proprietatile pe care vor sa le inchirieze, potrivit unei analize Imobiliare.NET.

In toamna, circa 100.000 de studenti vor incepe sau vor revenii la studiile din cadrul invatamantului superior din Bucuresti, dintre acestia circa 30% vor sta in camine, alti 20% deja locuiesc in Capitala, iar ceilalti 50% vor fi nevoiti sa devina chiriasi. Tinerii vor avea de unde alege, dar trebuie sa fie atenti ca in acest moment nu se mai face nicio tranzactie imobiliara fara certificat energetic, decat "la negru”.

"In aceasta toamna, noutatea de pe piata inchirierilor este obligativitatea detinerii unui certificat energetic. De la sfarsitul lunii iulie, toti proprietarii care doresc sa vanda sau sa inchirieze apartamente sunt obligati sa puna la dispozitia potentialului client, anterior semnarii contractului, o copie a certificatului si sa-i predea originalul dupa incheierea contractului. In urma consultarii certificatului energetic, clientul poate obtine mai multe informatii in ceea ce priveste un consum specific al cladirii, dar si al apartamentului de care este interesat. Aceste certificate sunt foarte utile chiriasilor care se pot interesa astfel de factura la intretinere”, a declarat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.

Proprietarii sunt nevoiti sa achite o suma cuprinsa intre 100 si 400 de euro pentru a obtine un certificat energetic, care indica clasa energetica in care se incadreaza apartamentele pe care acestia vor sa le inchirieze.

Un apartament este incadrat intr-o anumita clasa energetica (A,B,C sau D; in clasa A incadrandu-se locuintele care au cel mai mic consum energetic) in functie de cateva criterii: calitatea geamurilor, existenta anveloparii pe exterior sau interior a blocului, existenta repartitoarelor de caldura sau a temporizatoarelor de curent electric in bloc.

In acelasi timp, portalurile imobiliare se adapteaza noilor conditii din piata. "Imobiliare.NET a venit in ajutorul vizitatorilor printr-o optiune de cautare in functie de clasa energetica a fiecarui apartament. Aceasta optiune poate ajuta un posibil chirias sa faca o selectie a proprietatilor de care este interesat, in functie de consumul energetic al acestora”, a explicat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET. 

Deocamdata, la o luna de la introducerea obligativitatii detinerii unui certificat energetic doar 5,7% din garsonierele scoase la inchiriere au certificare energetica. Aproximativ 7,6% din ofertele de inchiriere a apartamentelor cu 2 camere au certificate energetice. In cazul apartamentelor cu 3 camere date spre inchiriere, doar 9,3% dintre acestea sunt clasificate in functie de clasele energetice. In ceea ce priveste oferta pentru 4 camere, circa 13% dintre proprietarii care intentioneaza sa inchirieze au mentionat clasa energetica a locuintei.

Potrivit analizei Imobiliare.NET, din numarul total de oferte de inchiriere care mentioneaza clasa energetica a locuintei, cele mai multe apartamente sunt incadrate in clasa energetica A, iar pentru clasele energetice C si D nu exista oferte.

Despre Imobiliare.NET 

Imobiliare.NET este portalul cu cele mai multe anunturi imobiliare listate si contine atat oferte publicate de agentiile imobiliare, cat si de persoanele particulare. Imobiliare.NET este singurul portal imobiliar care are ca filtru de cautare distanta unei locuinte fata de statiile de metrou.  Portalul a fost lansat in 2004 si este administrat de compania Agentie.NET.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: