Costul ascuns al creditelor Prima casa: depozit colateral de pana la 4.000 de lei

Data publicarii: 23-08-2013 | Finante-Banci

Creditele imobiliare Prima casa, accesate de 98.000 de persoane in ultimii patru ani datorita avansului mic, scot din buzunarul clientilor pana la 4.000 de lei, care ajung in depozite colaterale, constituite pentru eventualitatea in care imprumutul ajunge in default. Acesta este unul dintre "costurile" creditului garantat de stat care nu au fost deloc anuntate de bancheri sau de autoritati.

Clientul isi recupereaza banii abia la scadenta, respectiv dupa 30 de ani in cele mai multe cazuri, iar dobanda primita este de cele mai multe ori la nivel de cont curent (0,1%) sau chiar zero. Depozitele sunt solicitate de banci deoarece asa le cere legea, valoarea acestora fiind egala cu trei rate de dobanda. La un credit maxim de 250.000 de lei, primele trei rate de dobanda insumeaza circa 3.900 de lei.

"Obligativitatea constituirii unui depozit colateral, in valoare egala cu trei rate de dobanda, valabil pe intreaga durata a finantarii este conditie de eligibilitate pentru beneficiarii programului Prima casa", afirma reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutia care gestioneaza garantiile acordate de stat pentru credite Prima casa.

Existenta acestui depozit colateral este motivata de faptul ca bancherii pot merge sa solicite garantia de la stat pentru un credit ajuns in default abia dupa 90 de zile de neplata, perioada in care bancile trebuie sa aiba asigurat venitul din dobanzi. Bonificatiile pe care bancile le platesc pentru aceste depozite nu sunt insa reglementate.

 Astfel, dintr-o obligatie legala aceste depozite s-au transformat intr-o sursa ieftina de finantare pentru banci in conditiile in care desi reprezinta sume blocate timp de 30 de ani sunt bonificate cu dobanda de 0,1% pe an sau deloc. De exemplu, CEC Bank nu plateste dobanda pentru sumele pastrate de clienti in depozite colaterale.

Sursa: ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: