ANM: Cantitatea de apa din solul agricol va fi satisfacatoare, in urmatoarea saptamana

Data publicarii: 26-08-2013 | Mediu

Aprovizionarea cu apa a solului agricol, la nivel local, se va incadra in limite satisfacatoare in Muntenia, Oltenia si Transilvania, releva prognoza agro-meteorologica valabila pentru perioada 24-30 august 2013, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/.

Astfel, in nord-vestul Munteniei si al Olteniei, precum si in sudul Transilvaniei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim, iar in stratul de sol 0-20 cm/ogor continutul de apa va inregistra valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in aproape toata tara. 

De asemenea, in cultura neirigata de porumb pe profilul de sol 0-100 cm, continutul de umiditate va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in majoritatea regiunilor agricole. 

Din punct de vedere meteorologic, perioada urmatoare se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal, in aproape toata tara. 

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 17 si 28 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind intre 1 si 7 grade Celsius, la nivelul intregului teritoriu agricol. 

Pe de alta parte, maximele vor fi cuprinse intre 22 si 35 de grade Celsius, in toate zonele de cultura, in timp ce temperaturile minime ale aerului se vor incadra intre 11 si 22 grade Celsius. 

Potrivit ANM, la nivel local, sunt prognozate ploi sub forma de averse, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a tarii. 

Izolat, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Sursa: AGERPRES