Guvernul Romaniei si Reprezentanta UNICEF - un parteneriat strategic in beneficiul copiilor

Data publicarii: 26-08-2013 | Lifestyle

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, Ministrul  Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, si Reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, au semnat vineri, 23 august 2013, Planul de Actiune pentru implementarea Parteneriatului dintre Guvernul Romaniei si UNICEF pentru perioada 2013 - 2017.

Documentul semnat astazi stabileste principalele directii de actiune pe care Guvernul Romaniei le va dezvolta in parteneriat cu UNICEF in urmatorii cinci ani in beneficiul copiilor din Romania si, in special, a celor mai vulnerabili dintre acestia care locuiesc in zone urbane si rurale foarte sarace, in comunitati izolate. Se pune accentul pe continuarea reformei pentru realizarea deplina a drepturilor copilului in special in domenii ca educatia si protectia sociala, cu focus pentru copiii cu varsta 0 - 3 ani si pentru adolescenti. 

"Apreciem, in mod deosebit, activitatea UNICEF in Romania, care vizeaza atat abordarea problematicilor tinand de protectia drepturilor copilului, cat si stabilirea de standarde in domeniu, impunand-se astfel ca o institutie-reper”, a aratat ministrul afacerilor externe.  "Romania abordeaza cu deplina responsabilitate misiunea asigurarii protectiei drepturilor copilului, iar programele implementate de UNICEF in cooperare cu partenerii locali si cu sustinerea autoritatilor publice s-au dovedit de succes, incurajand continuarea si diversificarea acestora. Constientizam, totodata, provocarile actuale carora trebuie sa le raspundem cu solutii concrete: combaterea excluziunii sociale care afecteaza grupurile vulnerabile, printre care, din pacate, se regasesc si unii copii apartinand minoritatii rome, minimizarea efectelor crizei economice, identificarea unor forme de protectie adecvata a copiilor ai caror parinti lucreaza in afara frontierelor”, a subliniat Titus Corlatean. 

"Parteneriatul dintre UNICEF si autoritatile romane a fost unul dintre reperele cele mai solide ale unei colaborari interinstitutionale derulate inca din primii ani in care Romania a ales sa inceapa procesul profund al reformei in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului. UNICEF Romania a participat astfel la demersurile pe care autoritatile romane din diverse sectoare de activitate cu un impact relevant asupra domeniului drepturilor copilului, cum ar fi cel al sanatatii, educatiei, incluziunii, le-au initiat si implementat de-a lungul timpului. Programele derulate astfel de UNICEF Romania s-au adresat unor problematici sensibile precum cel al asigurarii respectarii unor drepturi fundamentale ale copiilor, elaborarea unor instrumente si mecanisme care sa ajute la identificarea zonelor in care sunt incalcate drepturile copilului sau utilizarea mai eficienta a resurselor disponibile pentru combaterea excluderii si promovarea drepturilor tuturor copiilor”, a afirmat ministrul muncii, Mariana Campeanu. 

"In ultimii douazeci de ani, Romania a facut progrese considerabile in ceea ce priveste respectarea si implementarea drepturilor copilului, dar mai sunt inca multi copii care au nevoie de sprijin pentru a putea creste intr-un mediu familial si pentru a se dezvolta armonios. Parteneriatul este o recunoastere ca mai sunt multe lucruri de facut pentru copiii vulnerabili din Romania, dar si a faptului ca exista oportunitati de a identifica si de a impartasi experienta pozitiva si modelele de succes ale Romaniei cu alte tari”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

"Si in urmatorii cinci ani, parteneriatul Romania - UNICEF va mobiliza si implica toti stakeholderii - Guvernul, Parlamentul Romaniei, autoritati locale, parteneri din domeniul privat si non guvernamental, mass media si UNICEF - pentru a dezvolta si implementa in Romania cele mai bune modele si programe care sa asigure accesul tuturor copiilor la educatie timpurie si la scoala, la servicii medicale si de protectie adecvate”, a adaugat Sandie Blanchet. 

In premiera, programul de parteneriat va include si sprijinirea directa de catre UNICEF a procesului de planificare si implementare a fondurilor europene de catre Romania, in vederea eficientizarii eforturilor privind asigurarea ducerii la indeplinire a recomandarilor privind respectarea drepturilor copiilor si reducerea disparitatilor si inechitatilor interne dintre Romania si restul Uniunii Europene. 

Astfel, UNICEF va folosi experienta sa de la nivel international, regional si local pentru a oferi asistenta tehnica Romaniei pentru mobilizarea resurselor in beneficiul copiilor vulnerabili, indiferent de unde vin resursele respective: din bugetul national sau bugetele locale, din fonduri structurale sau din alte surse. 

Valoarea totala a contributiei UNICEF in cadrul noului program de tara pentru pentru perioada 2013 - 2017 depaseste 16 milioane de dolari.