Masurile de stimulare ale bancilor centrale din Japonia si Anglia vor stinge efectul Fed

Data publicarii: 26-08-2013 | International

Sefii bancilor centrale din Japonia si Marea Britanie anticipeaza ca propriile masuri de stimulare a economiei vor fi suficiente pentru a sprijini cresterea economica globala dupa ce Rezerva Federala a SUA va incepe sa reduca programul de relaxare cantitativa.

Programul prin care Banca Japoniei preia active din piata pentru a spori lichiditatea a inceput sa-si faca efectul in economie, a declarat guvernatorul institutiei, Haruhiko Kuroda, la finalul conferintei anuale a sefilor de banci centrale de la Jackson Hole, Wyoming, gazduita de Rezerva Federala, transmite Bloomberg. Viceguvernatorul Bancii Angliei, Charlie Bean, a afirmat ca angajamentul asumat recent de banca centrala a Marii Britanii, de a mentine dobanda de politica monetara la un nivel minim pana cand somajul va cobori la 7%, va facilita un cost redus de finantare pentru guvernul britanic si va creste increderea companiilor si consumatorilor.

"Nu credem ca toate bancile centrale vor renunta la politica monetara neconventionala. Mai este mult de lucru in Europa si Japonia", a declarat pentru Bloomberg directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde. Declaratiile celor trei lideri ar putea sa amelioreze temerile investitorilor referitor la reducerea iminenta a programului de relaxare cantitativa de catre Rezerva Federala, temeri resimtite in principal pe pietele emergente.

Principalele monede emergente, in frunte cu rupia indiana, au scazut puternic in ultimele saptamani, din cauza incertitudinilor legate de impactul deciziei Fed asupra lichiditatii si a dobanzilor. Un cos format din monedele Braziliei, Rusiei, Chinei, Indiei si Africii de Sud, a atins minimul ultimilor trei ani in raport cu dolarul, investitorii anticipand ca reducerea achizitiilor de obligatiuni derulate de banca centrala a SUA va determina intensificarea iesirilor de capital de pe pietele emergente.

Integral pe INComeMAgazine.ro