BCR, doua banci intr-una singura: banca buna si un bad bank de 4 miliarde de euro

Data publicarii: 26-08-2013 | Finante-Banci

In interiorul BCR se dezvolta de la inceputul anului o structura dedicata gestionarii stocului de creante neperformante, estimat la circa 4 mld. euro, cu management si personal proprii care au o misiune separata de restul angajatilor.

 Austriecii de la Erste spun ca structura a primit numele de cod "R-unit". Oficialii BCR ii spuneau la inceputul anului "opportunity bank".

 Conducerea acestei structuri speciale i-a fost incredintata bancherului olandez Jurgen de Ruijter, recrutat de la RBS si care a primit titulatura de chief workout officer, insa nu face parte cel putin deocamdata din comitetul executiv al BCR. Reprezentantii Erste nu vor sa auda de sintagma "bad bank" si subliniaza ca entitatea denumita "R-unit" este parte din BCR, iar conducerea acesteia face parte din managementul BCR. Totusi, unitatea a fost infiintata pentru a "extrage" din portofoliul bancii activele proaste, iar o echipa dedicata care ar trebui sa ajunga la 500 de oameni nu va avea alta treaba decat sa scoata bani din aceste active. La jumatatea anului erau ocupate circa 400 de posturi. Implicit, restul personalului bancii este degrevat de bataia de cap legata de remedierea creditelor neperformante si recuperarea creantelor depreciate. Se poate spune asadar ca BCR are un "bad bank" intern.

Sursa: ZF.ro