Interventie inevitabila in Siria: Atacuri simbolice si limitate, cel mai plauzibil scenariu (experti)

Data publicarii: 28-08-2013 | International

Cel mai plauzibil scenariu in privinta interventiei in Siria, care pare inevitabila date fiind declaratiile liderilor occidentali, ar consta in atacuri simbolice si limitate, potrivit unor analisti intervievati de publicatia rusa Kommersant, care detaliaza cele trei optiuni posibile.

Conform primului scenariu, timp de o zi sau doua, ar urma sa fie lansate rachete de croaziera de pe navele si submarinele americane asupra unor puncte administrative si militare cheie ale regimului sirian: Ministerul Apararii, Cartierul General, Palatul prezidential, bazele militare, aerodromurile, locurile de desfasurare a celor mai operationale unitati. 

Insa aceasta actiune nu va avea o urmare si un final logic. In acest caz, scopul va fi de a transmite un semnal Damascului: 'Vor urma noi represalii daca mai folositi inca o data arme chimice', noteaza Kommersant. 

Anumiti aliati europeni, Turcia, dar si monarhii din Golf, precum Qatar si Arabia Saudita, preseaza Washingtonul spre al doilea scenariu. Acesta implica un razboi aerian mai lung si bombardamente mai intense. 

Planul ar semana mai mult cu campania din Libia din 2011, cand fortele aeriene ale tarilor din NATO au asigurat un sprijin aerian pentru rebelii care luptau impotriva lui Muammar Gaddafi. Iar obiectivul final al acestei operatiuni va fi rasturnarea regimului Assad, la fel ca in Libia. 

Al treilea scenariu este intermediar. Pentru o perioada de timp, SUA ar bombarda Siria pentru a slabi potentialul militar al Damascului, dupa care s-ar retrage in plan secund pentru a indeplini in principal functii auxiliare. Tarile din regiune, care vor ca Assad sa fie inlaturat, ar prelua atunci stafeta, in frunte cu Turcia, care are cea mai puternica armata din zona. 

Armata aeriana turca ar putea asigura un sprijin aerian pentru opozitia siriana in zonele cheie ale frontului, prin intermediul bazelor aeriene de la Incirlik, Konya, Malatya si Diyarbakir. Fortele terestre turce ar putea de asemenea participa la anumite operatiuni. 

Intr-o masura mai mica, acelasi rol ar putea fi jucat de fortele aeriene si trupele de elita ale tarilor arabe care fac parte din coalitia anti-Assad, cum ar fi Qatar, Arabia Saudita si EAU. Participarea americana, franceza si britanica ar urma sa fie, in aceasta etapa, mai degraba simbolica - trimiterea catorva escadrile in bazele turcesti sau punerea la dispozitie a portavioanelor americane in Mediterana. 

Pe plan politic si diplomatic, operatiunea occidentala din Siria ar semana cu campania din 1999 din Iugoslavia si cu razboiul din Irak din 2003. In cele doua cazuri, decizia de a lansa operatiunea militara a fost luata unilateral - fara acordul Consiliului de Securitate al ONU, unde Moscova si Beijing au drept de veto. 

Potrivit presei americane, trei factori vor determina scenariul care va fi pus in practica: raportul final al serviciilor secrete americane privind implicarea lui Assad in atacul cu arme chimice, consultarile cu aliatii si cu Congresul, precum si gradul de compatibilitate al fiecarei optiuni cu dreptul international.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: