Persoanele fizice suspectate de evaziune fiscala ar putea depune o declaratie de patrimoniu si venituri din 2014

Data publicarii: 28-08-2013 | Finante-Banci

Persoanele fizice suspectate de evaziune fiscala si care sunt supuse verificarii fiscale demarate in urma descoperirii unor discrepante majore intre acumularile de avere si veniturile declarate vor depune o declaratie de patrimoniu si venituri numai la cererea administratiei fiscale, incepand din 2014, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, remis, marti, AGERPRES.

'Formularul declaratiei de patrimoniu si venituri prevazut in anexa la proiectul de ordin postat pe site-ul MFP vizeaza strict acele persoane fizice care in urma unor verificari documentare prealabile amanuntite a tuturor informatiilor detinute si obtinute de ANAF referitoare la veniturile declarate de acestea comparativ cu acumularile lor patrimoniale urmeaza sa fie supuse unei verificari fiscale efective pentru ca prezinta un risc semnificativ de nedeclarare a veniturilor realizate. In concluzie, solicitarea depunerii acestei declaratii de patrimoniu si venituri nu se va face catre toate persoanele fizice si nici macar catre toate persoanele fizice independente supuse inspectiei fiscale obisnuite ci numai catre acele persoane fizice care in urma verificarilor prealabile prezinta discrepante majore intre acumularile de avere si veniturile declarate', se mentioneaza in comunicatul MFP. 

In proiectul de Ordin publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, in data de 26.08.2013, se aproba doar modelul declaratiei de patrimoniu si de venituri, precum si elementele de patrimoniu si de venituri ce trebuie declarate de persoana fizica supusa verificarii situatiei fiscale personale. Procedura de verificare a persoanelor fizice este deja prevazuta in Codul de procedura fiscala, la Capitolul 3, Art. 109^1 - Reguli privind verificarea persoanelor fizice iar proiectul de Ordin nu face decat sa defineasca continutul si modelul propriu zis al declaratiei de patrimoniu, mai arata Ministerul Finantelor. 

Potrivit proiectului de act normativ, elementele de patrimoniu care se declara de catre persoana fizica supusa verificarii situatiei fiscale personale sunt urmatoarele: bunuri imobile (terenuri, cladiri, alte bunuri imobile); bunuri mobile (mijloace de transport (terestre/navale/aeriene inmatriculate/inregistrate, potrivit legii); bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, antichitati, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal, a caror valoare de achizitie insumata depaseste 15.000 lei; animale, inclusiv animale de rasa sau care participa la competitii/curse, a caror valoare insumata depaseste 15.000 lei), active financiare (conturi si depozite bancare, fonduri de investitii, forme echivalente de economisire si investire; plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate) alte bunuri, titluri si/sau detineri a caror valoare individuala depaseste 10.000 lei; polite de asigurare, cu exceptia asigurarilor de raspundere civila auto; cheltuieli (cheltuieli personale sau cheltuieli cu persoanele aflate in intretinere); datorii. 

Elementele de venituri care se declara de catre persoana fizica supusa verificarii situatiei fiscale personale sunt urmatoarele: 

  • venituri realizate pentru care se aplica regimul de retinere la sursa a impozitului; 
  • venituri realizate care nu sunt impozabile; venituri scutite de impozit, potrivit legii. 

Termenul de depunere a declaratiei este de 60 de zile, in situatia in care solicitarea are loc odata cu comunicarea avizului de verificare fiscala, sau in termen de 15 zile daca solicitarea are loc in timpul verificarii situatiei fiscale personale. 

Nerespectarea obligatiei de depunere a formularului Declaratie de patrimoniu si de venituri constituie contraventie conform dispozitiilor art. 219 alin.(1) lit. s) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 si se sanctioneaza, conform dispozitiilor art. 219 alin. (2) lit. i) din acelasi act normativ, cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: