Bancile se bat in oferte de credite pentru casa. Imprumuturile in lei raman inca scumpe

Data publicarii: 28-08-2013 | Finante-Banci

Promotii, avansuri mai mici sau dobanzi fixe pe multi ani. Bancile se intrec in oferte de credite pentru locuinte.

Programul Prima Casa a trecut exclusiv pe lei in editia din a doua jumatate a acestui an. Astfel ca mai multe banci au venit cu oferte noi pentru acest tip de credit, dar nu numai. Bancile incearca sa faca mai atractive si creditele standard pentru achizitia de locuinte. Au scazut dobanzile pentru cei care dispun de un avans mai mic sau ofera dobanzi fixe pe o perioada de pana la 7 ani - desi asta nu se stie cat de avantajos va fi pentru clienti.

Banca Transilvania se lauda cu o promotie la creditul Prima Casa cu cea mai mica dobanda anuala efectiva (DAE) din piata. La o DAE de sub 6,5%, prima rata lunara la un credit de 253.000 de lei (echivalentul a 57.000 de euro) pe 30 de ani este de 1.603 lei. Suma totala de rambursat este de peste 536.600 de lei. Banca nu percepe marja de dobanda la acest credit (formula este Robor la 3 luni + 0%), insa cere o taxa lunara de gestiune de 0,17% din soldul creditului. Potrivit Conso.ro, venitul minim necesar pentru un astfel de credit este de peste 3.400 de lei pe luna.

BRD are cea de-a doua oferta dupa valoarea DAE cu sub 6,9%. Prima rata lunara este de 1.554 de lei pentru un credit de tipul celui descris mai sus, in timp ce suma totala de rambursat este de peste 582.700 de lei.

BRD a anuntat recent o oferta si pentru cei care nu sunt interesati sau nu se califica pentru programul Prima Casa. Banca ofera un credit cu dobanda fixa in primii 7 ani ai creditului de 7%, la un avans de 15% si de 6,6% pentru un avans mai mare. Banca mai percepe si un comision de administrare a soldului de 0,05%. DAE pentru un credit de 253.000 de lei, cu un avans de 15% este de 8,3%, iar rata lunara este de 1.800 de lei. Totalul de plata in 30 de ani este de peste 668.620 de lei.

In timp ce clientul are siguranta ca rata nu va creste in primii 7 ani de viata a creditului, acesta nu va beneficia nici de o eventuala scadere a referintelor de dobanda. De retinut ca pentru creditele cu dobanda fixa se achita si un comision de rambursare anticipata, in cazul in care un client ar vrea sa se refinanteze la o dobanda mica in viitor.

Oferta similara in euro vine cu o DAE de 7% - dobanda fixa de 4,9%, la care se adauga un comision de administrare de 0,16% -, cu siguranta nu cea mai mica de pe piata. Rata lunara la un astfel de credit este de 393 de euro, asta pentru ca avansul este de doar 15%.

Recent, si BCR a venit cu o oferta noua pentru cei care vor credite in lei pentru locuinta si dispun de un avans de doar 15%: dobanda fixa de 6,25 %/an pe 3 ani sau dobanda variabila ROBOR 6 luni + 1,9 %/an (DAE de 6,8%). Pentru a benficia de aceste dobanzi, clientii trebuie sa isi incaseze veniturile prin intermediul BCR. La un imprumut de 253.000 de lei, rata lunara este de 1.557 de lei, aceasta fiind cea mai buna oferta de credit la un nivel al avansului de 15%.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: