Exportatorii cer credite de la Eximbank pentru plata TVA-ului dupa aderare

Data publicarii: 08-11-2006
Statul ar trebui sa sprijine exportatorii, prin credite acordate sau garantate de Eximbank, pentru ca ei nu mai sunt exceptati de la plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) dupa 1 ianuarie, iar pana la recuperarea banilor firmele pot avea dificultati financiare, a declarat seful ANEIR. "Efortul financiar al exportatorilor pentru plata TVA pentru intreg anul viitor va fi, dupa calculele noastre, de aproximativ doua miliarde euro",  a mentionat presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu.

Dupa momentul integrarii in Uniunea Europeana, doar producatorii care exporta fara intermediari si casele de comert exterior vor mai beneficia de exceptarea de la plata TVA, potrivit legislatiei europene. Ceilalti exportatori vor plati TVA si, chiar daca si-o vor recupera ulterior, va exista un interval de cateva luni in care nu vor avea la dispozitie acesti bani si vor avea probleme de lichiditate, a explicat Ionescu.

Presedintele ANEIR crede ca Eximbank, banca de stat care a fost creata special pentru sprijinirea exportatorilor, ar putea sa acorde sau sa garanteze imprumuturi pentru firmele exportatoare pentru plata TVA pana in momentul recuperarii ei, fara garantii. 

Banca de Import-Export a Romaniei (Eximbank) are un rol pozitiv in sprijinirea exportatorilor si desfasoara o activitate utila, insa ar trebui sa mai faca eforturi pentru reducerea birocratiei, a apreciat Ionescu.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: