Chitoiu: Sesiunea de inregistrare online desfasurata miercuri pentru schema de minimis va fi anulata si reluata ulterior

Data publicarii: 29-08-2013 | Finante-Banci

Sesiunea de inregistrare online desfasurata miercuri pentru schema de minimis va fi anulata si reluata ulterior pentru a oferi egalitate deplina de sanse tuturor IMM-urilor interesate sa inregistreze cereri de finantare, eliminand orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri, a declarat miercuri seara ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit ministrului Finantelor, din primele investigatii a rezultat faptul ca resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente in urma anticiparii gresite a numarului mare de firme care sunt interesate, aparand astfel blocaje si mesaje de eroare in accesarea paginii de Internet dedicate schemei de minimis. 

'Ca urmare, am decis ca sesiunea de inregistrare online desfasurata astazi (miercuri - n.r.) pentru schema de minimis sa fie anulata si reluata ulterior pentru a oferi egalitate deplina de sanse tuturor IMM-urilor interesate sa inregistreze cereri de finantare, eliminand orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri. Imi doresc ca acest program sa fie implementat corect, iar banii din schema de minimis sa ajunga la cat mai multe firme, fara nicio suspiciune, sa cream locuri de munca si sa capitalizam IMM-urile. Scopul meu este ca prin acest program sa stimulam mediul de afaceri si nu accept sa planeze nicio urma de indoiala cu privire la acest program', a aratat Daniel Chitoiu. 

Acesta a precizat ca, in cursul zilei de miercuri, a fost informat in legatura cu existenta unor probleme in procedura de depunere online din cadrul schemei de minimis, motiv pentru care a dispus demararea unei anchete interne impreuna cu STS si alte institutii competente din domeniul sigurantei IT. 

Investigatia este in derulare si este efectuata de specialistii MFP impreuna cu STS si alte institutii competente din domeniul sigurantei IT, iar rezultatele investigatiei vor fi urmate de masurile care se impun, a mai aratat Daniel Chitoiu. 

Anterior, Ministerul Finantelor anuntase, intr-un comunicat, ca un numar de 20.225 de persoane au intrat miercuri dimineata, in intervalul 8.30-8.36, pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor dedicata schemei de minimis si, avand in vedere gradul de solicitare a sistemului, din punct de vedere tehnic, celelalte persoane care au depasit numarul de 20.225 de utilizatori, in acest interval, nu au putut accesa pagina de Internet intrucat limita tehnica a echipamentelor IT fusese deja atinsa. 

'Din cele peste 20.200 de persoane, 3.164 de persoane completau formularul in intervalul 8.30-8.36. 714 persoane, dintre cele 3.164, au trimis formularul completat primind recipisa de inregistrare, eliberata automat de sistem. Din totalul de 714 solicitari transmise, un numar de 644 de solicitari a fost admis, restul fiind respinse intrucat fie depaseau plafonul de 200.000 euro admis per solicitant, fie din cauza inregistrarilor multiple ale aceleasi intreprinderi (acelasi CUI). 2.450 de persoane care completau formularul nu au finalizat procedura de transmitere a cererii pana la epuizarea plafonului de 500 milioane lei', precizeaza MFP. 

Sesiunea de inregistrare on-line a cererilor de ajutor pentru IMM-uri a fost declarata inchisa miercuri dimineata la ora 8.35.41, dupa numai cinci minute de la deschidere, in urma epuizarii bugetului in valoare de 500 de milioane de lei alocat schemei, potrivit unui anunt postat pe site-ul Ministerului Finantelor. 

Deschiderea sesiunii de inregistrare on-line a cererilor de ajutor pentru IMM-uri a fost amanata in doua randuri, odata cu 10 zile, de pe 16 august pana pe 26 august, si ulterior cu alte doua zile, pentru ca in acest interval sa fie promovat actul normativ prin care bugetul schemei de ajutor s-a majorat cu 100 de milioane de lei, de la 400 de milioane de lei la 500 de milioane de lei. 

Prin aceasta schema de ajutor de stat, IMM-urile pot primi fonduri nerambursabile de pana la 200.000 de euro. 

Beneficiarii ajutorului de minimis trebuie sa creeze 5 locuri de munca, din care cel putin doua pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele trei luni, in cazul unui ajutor de pana la 100.000 euro inclusiv, potrivit H.G. nr. 274/2013 privind instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru sprijinirea investitiilor realizate de intreprinderile mici si mijlocii. 

In cazul unui ajutor de minimis cuprins intre 100.000 euro si 200.000 euro, inclusiv, schema de ajutor de minimis prevede crearea a 7 locuri de munca, din care cel putin 3 locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele 3 luni. 

Schema de ajutor de minimis se aplica de la data deschiderii sesiunii pana la 30 iunie 2014, cu posibilitatea prelungirii, pentru emiterea acordurilor pentru finantare, in limita bugetului alocat pentru aceasta. Plata ajutorului de minimis se efectueaza pana la 31 decembrie 2016, in limita bugetului anual alocat schemei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: