Economia SUA adauga 2,5% pe parcursul trimestrului II: Cresc sansele ca FED sa considere in septembrie diminuarea fondului QE

Data publicarii: 30-08-2013 | Bursa


Evenimentul major al acestei saptamani il constituie publicarea ratei revizuite de crestere a economiei SUA pe trimestrul al doilea al anului curent, aceasta varianta oferind informatii suplimentare privind performanta celei mai mari economii din lume. "Varianta initiala a raportului, publicata luna trecuta (prima calculatie) arata ca economia americana ar fi crescut cu 1,7% in trimestrul al doilea (crestere de la trimestru la trimestru, in cifre anualizate), dar cifra revizuita publicata astazi indica o crestere cu mult peste asteptari, respectiv de 2,5% in trimestrul II, revizuirea pozitiva oferind o confirmare suplimentara a revenirii economiei americane pe parcursul perioadei de analiza", a aratat Cosmin Enache, Director de Operatiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri).

Exporturile si investitiile- in crestere consistenta in SUA

Consumul privat, element important in calculul PIB, a contribuit cu 1,21 puncte procentuale la avansul PIB-ului in perioada aprilie-iunie, aceasta componenta fiind in scadere fata de primul trimestru, indicand astfel o usoara incetinire a apetitului consumatorilor americani. Scaderea se resimte insa mai puternic in zona serviciilor decat pe segmentul bunurilor de larg consum, consumul bunurilor de folosinta indelungata (autoturisme, echipamente casnice) fiind chiar in crestere fata de trimestrul intai. Aceasta preferinta a consumatorilor arata o revitalizare la nivel psihologic, cererea pentru bunurile de folosinta indelungata fiind puternic influentata de estimarile veniturilor viitoare, fapt ce denota un trend pozitiv al economiei SUA.

Cea mai importanta crestere se regaseste in segmentul investitiilor private, segment ce a contribuit cu 1,48 puncte procentuale la avansul PIB-ului in trimestrul al doilea, in crestere majora fata de contributia inregistrata pe parcursul trimestrului I si peste cifra estimata anterior. Se observa de asemenea o revitalizare importanta a investitiilor in capital fix, constructiile rezidentiale inregistrand un avans considerabil. Totodata stocurile sunt in scadere fata de primele trei luni ale anului, fapt ce poate duce la o crestere a productiei in perioada urmatoare.

Exporturile au sustinut cresterea PIB-ului cu 1,11 puncte procentuale in perioada analizata, peste nivelul estimat anterior si dupa ce in primul trimestru au marcat o scadere. "In contextul unei reveniri pe crestere a zonei euro, cel mai mare partener comercial al SUA, catre finalul acestui an ne putem astepta la continuarea revitalizarii exporturilor americane, efect ce va atrage dupa sine o crestere a productiei interne si o echilibrare a balantei comerciale", a precizat Cosmin Enache. Efectul negativ asupra PIB a venit prioritar din zona importurilor insa, acestea fiind in crestere puternica fata de perioada anterioara si avand o contributie negativa in constructia avansului PIB, respectiv de -1,11 puncte procentuale. Totodata cheltuielile guvernamentale au diminuat cresterea PIB cu 0,18 puncte procentuale. 

Cresc sansele ca FED sa reduca fondul de QE. Efecte pe termen lung asupra leului

"Datele publicate astazi au sustinut scenariul de crestere economica discutat de catre oficialii FED cu ocazia ultimei sedinte de politica monetara. Economia americana adauga valoare de la trimestru la trimestru, iar acest lucru poate sustine planul bancii centrale de iesire partiala din programul QE. Deja majoritatea participantilor la piata vad o diminuare a celor 85 miliarde USD incepand cu sedinta FED din 18 Septembrie, decizie ce ar putea duce la aprecierea dolarului, dar si la scaderi pe pietele de capital, dat fiind ca mare parte din lichiditatile injectate prin QE erau folosite in scop speculativ. Totodata evolutiile pozitive din Europa din ultimele saptamani ne ofera un motiv suplimentar pentru a fi optimisti. Romania si leul ar putea avea de castigat intrucat in categoria economiilor emergente stam bine, dam dovada de stabilitate politica, avem excedent de cont curent si in acelasi timp un acord preventiv cu FMI. Odata ce investitorii externi vor fi pregatiti, Romania va fi o destinatie buna pentru investitii, iar acest lucru va impacta bineinteles si leul", a aratat Cosmin Enache.

 Despre Equity Invest

SSIF Equity Invest SA a fost infiintata in anul 1998, fiind autorizata ca societate de servicii de investitii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisa de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Prin Decizia CNVM nr. 23191/11.12.2008, SSIF Equity Invest SA a fost autorizata sa desfasoare servicii de investitii financiare specifice- preluarea si transmiterea ordinelor clientilor privind unul sau mai multe instrumente financiare, executarea ordinelor in numele clientilor si, respectiv, administrarea portofoliilor- precum si o serie de servicii conexe (schimb valutar in legatura cu activitatile de servicii de investitii prestate etc)

Instrumentele financiare negociabile cu care opereaza SSIF Equity Invest sunt valorile mobiliare (actiuni, titluri de stat, obligatiuni emise de organisme publice sau private, alte titluri de imprumut cu scadenta mai mare de un an, drepturi de preferinta la subscrierea de actiuni in cadrul unei majorari de capital, orice alte instrumente financiare calificate de C.N.V.M ca valori mobiliare), instrumentele financiare derivate (contractele futures, contracte options, alte active calificate de C.N.V.M ca instrumente financiare derivate) si titlurile de participare la organismele de plasament colectiv in valori mobiliare.

Fondurile detinute de client la SSIF Equity Invest SA sunt depozitate in numele S.S.I.F. in contul de clienti deschis special in acest scop. In calitate de intermediar, SSIf Equity Invest este membru fondator al Fondului de Compensare a Investitorilor.

Incepand cu anul 2013, SSIF Equity Invest a devenit formator de piata pe piata extrabusiera de CFD-uri, fiind prima companie romaneasca ce isi asuma acest rol; suma minima pentru deschiderea unui cont de tranzactionare cu CFD-uri este de 500 Euro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati www.equity.ro