Basescu: Nu am nicio problema sa declansez un referendum pe Rosia Montana; trimiterea legii in Parlament - o greseala

Data publicarii: 02-09-2013 | Actualitate

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca nu exclude posibilitatea sa organizeze un referendum pe tema exploatarilor de la Rosia Montana, in acelasi timp cu alegerile europarlamentare, catalogand drept un gest de "lasitate" trimiterea unei legi pe aceasta tema in Parlament.

"Nu am nicio problema sa declansez un referendum national pe tema asta. Dimpotriva, daca dezbaterile vor continua si nu gasim un mod de a face proiectul (Rosia Montana - n.r.). Nu exclud posibilitatea sa-l organizez, daca Guvernul nu gaseste resurse sa discute cu societatea civila. Il organizez odata cu europarlamentarele", a declarat Basescu, intr-un interviu pentru cotidianul "Adevarul". 

Intrebat daca el considera a fi o greseala trimiterea unei legi in acest caz in Parlament, Basescu a raspuns pozitiv. 

"Nu are nevoie de lege o asemenea decizie. Insa, e tipic actualului Guvern lasitatea, neasumarea. (...) Trebuia sa anunte ca dezbatem in Guvern problema Rosia Montana. Ar fi perceput imediat semnalele societatii si deschidea un dialog. Teama mare de Rosia Montana este cianurarea, ori aici trebuia discutat cu niste specialisti", a adaugat presedintele. 

Cat priveste protestele de duminica impotriva proiectului de exploatare de la Rosia Montana, Basescu a spus ca luni o sa aiba o analiza media pe acest subiect, punctand ca el ramane un partizan al mineritului. 

"Eu nu vrea sa nu imi asum in momente dificile ceea ce mi-am asumat la un moment dat. Sunt in continuare un partizan al mineritului. (...) In acelasi timp, insa, aduceti-va aminte ca m-am dat cu capul de perete, am cazut in fundulet ca aia mici cu legea sanatatii, nu poti sa faci ceva impotriva societatii. Trebuie deschis un dialog", a conchis Basescu. 

Sursa: AGERPRES/

Ultimele stiri pe BankNews.ro: