Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut cu 0,7% in primele sapte luni din 2013

Data publicarii: 02-09-2013 | Afaceri

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut cu 0,7% in primele sapte luni din 2013 comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

Cifrele ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate indica o scadere de 0,3%. 

In luna iulie 2013, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de luna precedenta atat ca serie bruta cu 10,1% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 2,1%. 

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut ca serie bruta cu 1,0%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a scazut cu 0,7%. 

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna iulie 2013, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 10,1%, datorita cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+19,1%), vanzarilor de produse nealimentare (+8,6%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+5,0%). 

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iulie 2013, comparativ cu luna precedenta, a crescut cu 2,1%, datorita cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,6%), vanzarilor de produse nealimentare (+4,0%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,9%). 

Comparativ cu iulie 2012, cifra de afaceri in serie bruta a inregistrat o crestere cu 1% datorita cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+4,2%). Scaderi s-au inregistrat la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-1,1%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-1%). 

In serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iulie 2013, comparativ cu luna iulie 2012, cifra de afaceri a inregistrat o scadere cu 0,7% din cauza scaderii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-4,6%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-1,5%). Vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 1,4%. 

Cumulat pe sapte luni, scaderea cifrei de afaceri in serie bruta a fost determinata de scaderea comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-5,5%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-0,1%). Cresteri s-au inregistrat la vanzarile de produse nealimentare (+1,9%). 

In serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, scaderea cifrei de afaceri a fost determinata de scaderea comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-5,1%). Cresteri au inregistrat vanzarile de produse nealimentare (+2,4%) si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,2%).

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: