Gruia Stoica (GFR): Vom plati dupa ce avem avizul de la Consiliul Concurentei

Data publicarii: 03-09-2013 | Economie

Proprietarul Grup Feroviar Roman /GFR/, Gruia Stoica, a declarat luni ca banii aferenti achizitionarii companiei CFR Marfa vor fi platiti dupa ce se va intra in posesia avizului de la Consiliul Concurentei.

"Vom plati banii dupa ce vom plati avizul de la Consiliul Concurentei. Aceasta faza este o faza premergatoare. Finalizarea procedurii va avea loc dupa ce vom primi avizul de la Consiliul Concurentei", a afirmat Gruia Stoica. 

Potrivit acestuia, compania pe care o reprezinta are termen 10 zile pentru a trimite notificarea catre Consiliul Concurentei. 

"Avem termen maxim de zece zile pentru a trimite notificarea catre Consiliul Concurentei, insa noi o vom expedia in cel mai scurt timp", a mai spus Gruia Stoica. 

Intrebat daca are banii necesari pentru cumpararea companiei CFR Marfa, proprietarul Grup Feroviar Roman a confirmat ca dispune de sumele in cauza, precizand ca nu stie de ce a durat atat de mult procedura de semnare a contractului. 

De asemenea, la intrebarea unui jurnalist referitoare la plecarea sa in Rusia pentru a cauta banii necesari in vederea cumpararii companiei CFR Marfa, asa cum a sugerat presedintele Romaniei, Traian Basescu, Gruia Stoica a replicat: "Dar ce, banii din Rusia au alta culoare?". 

Ministerul Transporturilor a anuntat, luni, ca la ora 16.30, la sediul Ministerului Transporturilor, a avut loc procedura de semnare a contractului de vanzare-cumparare a pachetului de 51% din capitalul social al Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "CFR Marfa" catre societatea comerciala Grup Feroviar Roman. 

"Vanzarea pachetului de actiuni a fost asumata de catre Guvernul Romaniei prin Hotararea nr. 526/2013 pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni intre stat, prin Ministerul Transporturilor, in calitate de vanzator, si Societatea Comerciala Grup Feroviar Roman, in calitate de cumparator. Pana in acest moment, statul roman, prin Ministerul Transporturilor si Guvernul Romaniei, a respectat toate angajamentele asumate si procedurile legale, aflandu-se in termenii calendarului stabilit de privatizare a 'CFR Marfa'. Urmatoarele etape importante in finalizarea tranzactiei sunt  plata valorii actiunilor de catre cumparator si transferul efectiv al acestora", se mentioneaza intr-un comunicat al MT. 

Procesul de pregatire a privatizarii 'CFR Marfa' a demarat in 2008, odata cu includerea companiei in programul de privatizare al Ministerului Transporturilor. Prin Hotararea de Guvern nr. 46, din 13 februarie 2013, privind aprobarea Strategiei de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "CFR Marfa" si a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, a fost aprobata strategia de privatizare prin vanzarea unui pachet majoritar de actiuni. Hotararea nr. 526/2013, pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni, a fost publicata in Monitorul Oficial pe 14 august, termenul de finalizare a tranzactiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, in caz contrar contractul urmand sa fie desfiintat de plin drept, fara a mai necesara punerea in intarziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei. 

Pretul de cumparare a pachetului de actiuni este de 904,98 milioane lei. 

In termen de 30 de zile calendaristice, Ministerul Transporturilor, Grup Feroviar Roman si un agent escrow urmeaza sa incheie un contract escrow care va fi anexa la contractul de vanzare de actiuni avand ca obiect, in principal, plata de catre GFR a sumei de 90,498 milioane lei, reprezentand 10% din pretul de cumparare, in termen de doua zile lucratoare de la incheierea contractului escrow. 

Modalitatea de plata a pretului pachetului de 51% din actiuni este plata integrala la data finalizarii si va consta in incasarea urmatoarelor sume: echivalentul in lei a sumei de 10 milioane euro constituita de cumparator cu titlu de garantie de participare; suma de 90,498 milioane lei reprezentand fondurile din contul escrow; diferenta de pret pana la concurenta pretului de cumparare oferit. 

Finalizarea vanzarii-cumpararii pachetului de actiuni, constand in plata pretului de cumparare si in transferul titlului de proprietate asupra pachetului de actiuni va avea loc sub conditia semnarii contractului de escrow si depozitarii de catre cumparator a sumei prevazute pentru contul escrow si a realizarii unor conditii suspensive. 

Potrivit unor surse din MT, contractul de privatizare a fost semnat luni de secretarul de stat in Ministerul Transporturilor Cristian Ghibu si de directorul general al GFR, Sorin Chinde, insa la eveniment au participat si ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, si proprietarul GFR, Gruia Stoica. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: