Divort de 130 de miliarde de dolari intre Vodafone si Verizon pe piata din SUA

Data publicarii: 03-09-2013 | IT&C

Grupul american Verizon Communications a acceptat luni seara sa plateasca 130 de miliarde de dolari pentru a prelua participatia de 45% detinuta de grupul britanic Vodafone la societatea lor mixta din SUA, Verizon Wireless, in ceea ce va reprezenta cea de-a treia mare tranzactie incheiata vreodata in sectorul corporatist, transmite Reuters.

Potrivit termenilor acordului convenit de cele doua companii, Vodafone va primi 58,9 miliarde de dolari in numerar, 60,2 miliarde de dolari sub forma de actiuni Verizon si alte 11 miliarde de dolari de pe urma unor tranzactii secundare ce ar urma sa se finalizeze in primul trimestru al anului urmator. In urma acestei achizitii, Verizon va detine integral actiunile celui mai mare operator de telefonie mobila din SUA, in timp ce Vodafone intentioneaza sa returneze actionarilor 71% din suma neta generata de aceasta tranzactie, sau 84 de miliarde de dolari daca se includ si actiunile, si de asemenea sa-si majoreze investitiile in noile retele. 

'Cred ca am ajuns la o solutie echilibrata', a declarat directorul general de la Vodafone, Vittorio Colao. 'Ne reducem datoriile ceea ce va permite companiei sa fie foarte robusta si sa profite de oportunitatile care vor aparea', a adaugat Colao. 

La randul sau, directorul general de la Verizon, Lowell McAdam a apreciat ca momentul actual este unul adecvat pentru a face aceasta achizitie. 'Cred ca va avea loc o injectie de combustibil in motorul Verizon ca urmare a acestei tranzactii', a spus Lowell McAdam, adaugand ca in opinia sa castigurile pe actiuni ale Verizon vor creste cu 10%. 

Aceasta este a treia mare achizitie derulata vreodata dupa preluarea grupului german Mannesmann de catre Vodafone in 1999, pentru 203 miliarde de euro, si preluarea AOL de catre Time Warner pentru 181 miliarde de dolari in 2000. Tot la capitolul recorduri, in cadrul acestei tranzactii Verizon a reusit sa obtina de la banci unul din cele mai mari pachete financiare din istorie, 60 de miliarde de dolari. 

Imediat dupa anuntarea tranzactiei, agentia de evaluare Moody's Investors Service a retrogradat Verizon in conditiile in care datoria neta a companiei se va dubla pana la 116 miliarde de dolari. 

In cazul Vodafone, desi compania isi pierde cel mai bun activ al sau, va obtine sumele necesare pentru a-si recompensa actionarii, a plati o parte din datorii si a-si consolida operatiunile din Europa. Compania intentioneaza sa demareze o noua faza de investitii, denumita 'Project Spring,' pentru a-si imbunatati retelele de telefonie mobila si internet in banda larga din Europa precum si de pe pietele emergente precum India si Africa de Sud. Desi Vodafone nu a alocat bani pentru achizitii, analistii se asteapta ca grupul sa ia in considerare eventuale achizitii in domeniul telefoniei fixe in Europa. 

Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii mobile din lume, dupa venituri, cu aproximativ 409 milioane de clienti in intreaga lume. Compania are divizii in 30 de tari de pe cinci continente si peste 50 de retele partenere in intreaga lume. 

Vodafone Romania a inregistrat peste 8,138 milioane de clienti ai serviciilor mobile, la 30 iunie 2013, in crestere cu 57.064 fata de trimestrul anterior si cu 339.943 fata de aceeasi perioada a anului trecut. 

Sursa: AGERPRES/

Ultimele stiri pe BankNews.ro: