Finantele vor sa atraga 3,87 miliarde lei la licitatiile din septembrie

Data publicarii: 03-09-2013 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a programat licitatii pentru plasarea de titluri de stat in valoare de 3,87 miliarde lei in septembrie, mult peste valoarea atrasa in august, de 1,97 miliarde lei.

In luna septembrie ajung la scadenta titluri in valoare de 2,78 miliarde lei.

Potrivit analistilor ING Bank, planul MFP pentru luna septembrie este mult mai ambitios decat cele 2,1 miliarde lei emise in medie in ultimele trei luni.

"Impactul asupra conditiilor de lichiditate este usor negativ, intrucat conform estimarilor noastre, oferta de titluri din septembrie conduce la o inrautatire a conditiilor de lichiditate cu circa 800 milioane lei in medie zilnica, in vreme ce precedentele trei luni au avut un impact neutru asupra conditiilor de lichiditate", potrivit analistilor ING Bank.

Trezoreria a imprumutat in luna august 1,975 miliarde lei, fata de 1,98 miliarde lei cat a fost valoarea indicativa a emisiunilor planificate. In luna august au fost scadente titluri de 700 milioane lei si 447 milioane euro.

Prima operatiune din luna septembrie a fost planificata pentru luni, cand Ministerul Finantelor vrea sa atraga un miliard de lei, prin titluri cu scadenta la trei ani, iar a doua zi, pe 10 septembrie, urmeaza o licitatie suplimentara pentru oferte necompetitive, cu o valoare indicativa de 100 milioane lei.

Urmatoarele licitatii vor fi organizate pentru obligatiuni cu scadenta cuprinsa in intervalul 5-10 ani, cu valori indicative de 500 si 700 milioane lei.

Integral in Economica.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: