Constanta: Crestere cu 5% a turistilor la Mamaia in sezonul 2013; scadere in statiunile din sud

Data publicarii: 04-09-2013 | Turism

Sezonul estival 2013 a adus o crestere usoara cu 5% a numarului de turisti in statiunea Mamaia fata de anul anterior, insa in statiunile din sudul litoralului a fost o scadere accentuata a turistilor inregistrati, a declarat marti, Corina Martin, presedintele Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunarii.

"A fost un sezon destul de dificil, plin de provocari, dar si de evenimente. In ce priveste numarul turistilor avem o crestere usoara in Mamaia, pana spre 5 %, per total, prin comparatie cu anul trecut, o scadere insa mai accentuata in sudul litoralului. Cred ca este mai important ca am reusit sa atragem o imagine favorabila litoralului romanesc in acest an decat ca poate nu stam foarte bine in privinta numarului de turisti. Am avut o campanie puternica de promovare pe care am reusit sa o ducem cu ajutorul presei si astfel am reusit, cred eu, sa atragem un capital de imagine pozitiva pentru litoralul romanesc", a afirmat Martin intr-o conferinta de presa. 

Conferinta a fost organizata in deschiderea Targului de de Turism "Bursa Litoral - Delta Dunarii 2014", gazduit de Pavilionul Expozitional din Mamaia. 

Martin a aratat ca aceasta campanie de promovare va fi continuata atat pe piata romanesca, cat si pe alte piete internationale care sunt de interes in acest moment. 

Reprezentata turismului litoral a mai apreciat ca anul acesta veniturile realizate de operatorii de pe litoral sunt mai mici fata de sezonul anterior, situatie generata de bugetele familiale afectate de criza, motiv pentru care nu se intrevad cresteri de tarife pe litoral in anul 2014. 

"O concluzie poate mai putin placuta a acestui sezon este aceea ca romanii au avut un buget de vacanta mai redus fata de anul trecut, deci au cheltuit mai putin, au consumat mai putin pe litoralul nostru, asta fiind legat de nivelul trai si de puterea de cumparare, limitata. Important este ca desi au ales sa stea mai putine nopti la mare sau sa consume mai putin in anumite domenii de servicii, au ales in continuare totusi sa mearga in vacanta si au mers in vacanta pe litoralul romanesc. Pentru anul viitor nu sunt estimate cresteri de preturi pe litoral, din ceea ce am discutat cu hotelierii si cu agentiile de turism. Suntem prudenti in continuare, nu avem motive sa ne gandim de acum la cresteri de tarife sau de profit. Trebuie sa consolidam aceasta crestere mica pe care am inregistrat-o cel putin in Mamaia, in sezonul 2013, si ne preocupa practic sa continuam acest ritm. Romanii nu au putere de cumparare foarte mare si este mult mai sanatos sa gandim asa in vremuri de criza", a apreciat Corina Martin. 

In cadrul Targului de Turism "Bursa Litoral - Delta Dunarii 2014" isi prezinta marti si miercuri ofertele pentru anul viitor aproximativ 150 de hotelieri si agentii de turism, pe langa sesiunile de contractari a locurilor de cazare fiind organizate si ateliere de lucru dedicate promovarii Deltei. 

Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunarii intentioneaza sa fie prezenta cu Inscrieri Timpurii - Litoral 2014 si la Targul de Turism al Romaniei din noiembrie, si nu doar la editia de primavara, asa cum obisnuia in anii anteriori. 

Sursa: AGERPRES