Putin: Rusia are un plan de actiune in caz de atac american in Siria, dar considera prematur sa-l dezvaluie

Data publicarii: 04-09-2013 | International

Rusia are un plan de actiune in cazul in care presedintele american Barack Obama va obtine sprijinul Congresului SUA cu privire la utilizarea fortei impotriva Siriei, a declarat presedintele rus Vladimir Putin, intr-un amplu interviu acordat marti seara agentiei de presa Associated Press si postului de televiziune Pervii Kanal, cu prilejul summitului G-20 de la Sankt-Petersburg (5-6 septembrie), citat miercuri de agentia de presa Regnum.

Seful statului rus a amendat insistenta cu care corespondentul AP, John Daniszewski (vicepresedintele agentiei), incerca sa afle in ce consta anume acest plan, noteaza agentia citata de presa. 'Lucrati in mass-media sau la CIA? Imi puneti intrebari care sunt puse de angajati ai altor institutii. Acestea sunt planurile Rusiei in cazul evolutiei situatiei dupa primul, al doilea sau al treilea scenariu.Avem propriile noastre idei despre ce si cum sa facem in cazul fie a unei actiuni in forta sau fara forta' in Siria, a afirmat Putin, adaugand ca 'inca este prematur sa vorbim despre aceasta'. 

Presedintele american Barack Obama si-a anuntat la 31 august decizia de efectua un atac militar impotriva Siriei, iar acum incearca sa obtine sprijinul Congresului cu privire la o posibila interventie militara in conflictul sirian. 

In interviul amintit, Putin a abordat si alte chestiuni in afara de Siria, exprimand parerea ca, 'uneori, are impresia ca Departamentul de Stat al SUA este interesat ca in Rusia sa persiste o situatie instabila', relateaza agentia RIA Novosti. 

'Uneori, ni se creeaza aceasta impresie - va spun sincer, am spus-o, de altfel si omologilor mei americani. Cu greu imi pot imagina ca ambasadorul rus la Washington ar putea colabora activ cu miscarea "Occupy Wall Street". Noi nu facem acest lucru, dar o parte din personalul ambasadei SUA considera ca un astfel de lucru este normal', a afirmat Vladimir Putin, referindu-se la sprijinul acordat de diplomatii americani opozitiei ruse. 

Cu toate acestea, presedintele rus a lasat sa se inteleaga ca nu este deranjat de decizia lui Barack Obama de a se intalni cu reprezentanti ai societatii civile, cu ocazia summitului de la Sankt Petersburg. 'Aceasta este o practica a diplomatiei americane de a-si demonstra sprijinul pentru societatea civila. Nu vad nimic in neregula in aceasta. Dimpotriva, salutam un astfel de demers, pentru a exista o intelegere deplina a ceea ce se intampla in societatea noastra', a spus seful statului rus. 

Dupa cum au relatat anterior unele agentii de presa, in timpul summitului G-20 de la Sankt Petersburg, liderul american se va intalni cu reprezentanti ai ONG-urilor ruse si ai minoritatilor sexuale. 

In acelasi timp, Vladimir Putin a negat zvonurile ca s-ar plictisi in timpul convorbirilor cu Obama. Discutiile sale cu Obama sunt intotdeauna foarte constructive, foarte substantiale si destul de sincere. In acest sens, presedintele Statelor Unite este un interlocutor foarte bun, a spus Putin, in interviul mentionat, potrivit RIA Novosti.

Sursa: AGERPRES