Leul a ramas fara sprijinul banilor trimisi de romanii din strainatate: remiterile au scazut cu 10% in S1

Data publicarii: 04-09-2013 | Finante-Banci

Scaderea remiterilor muncitorilor romani din strainatate a accelerat in ultimele luni: minus 20% in mai si minus 25% in iunie. Banii romanilor din strainatate nu au mai reusit sa sustina astfel leul pe fondul episoadelor de volatilitate a cursului din ultimele luni. Tranzactiile lunare pe piata valutara de la Bucuresti sunt cu 20% mai mici decat in perioada de boom economic, fiind de 31 mld. euro in august. 

Sumele trimise in tara de romanii care muncesc in strainatate - una dintre cele mai importante surse de finantare a deficitului extern din perioada de boom a economiei - au scazut cu 10% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut si au ajuns la 1,65 miliarde de euro, arata datele BNR. Fata de varful atins in 2008, remiterile sunt la jumatate.

Situatia s-a inrautatit in ultimele luni, volumul remiterilor inregistrand in iunie un minus de 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 270 milioane de euro. Remiterile au fost in trecut un sprijin pentru leu in conditiile in care sumele trimise de romanii din strainatate ajungeau pe piata valutara si alimentau cererea de moneda locala.

Leul a ramas in ultimii ani expus la socurile externe si s-a depreciat cu 25% in fata euro din 2008 incoace, cursul fiind dependent mai degraba de fluxurile speculative si cele comerciale. Euro a fluctuat intr-un interval larg anul trecut, intre 4,34 lei si 4,64 lei, in timp ce anul acesta cursul a fluctuat de la 4,3 la 4,55 lei/euro. Luna iunie, cand remiterile s-au prabusit cu 25%, a marcat un nou episod de depreciere a leului, pe fondul retragerilor de capitaluri speculative. "Influenta remiterilor asupra cursului de schimb este mult mai mica in prezent, pe masura ce fluxurile comerciale si speculative au devenit tot mai importante pe piata valutara in ultimii ani", comenteaza Eugen Sinca, analist-sef al BCR. El estimeaza pentru anul acesta o pondere a remiterilor in Produsul Intern Brut (PIB) de 2,5-3%, fata de 6% in anii de boom. Aceasta in-seam-na re-miteri de maxi-mum 4 miliarde de euro.

Integral in ZF.ro