Festival al limbilor si culturilor est-europene la Bruxelles, dedicat limbii romane la prima sa editie

Data publicarii: 05-09-2013 | Lifestyle

Corespondentul AGERPRES, Florin Stefan, transmite: Festivalul limbilor, culturilor si spiritualitatilor din Europa centrala, orientala si balcanica este organizat de libraria Europa Nova din Bruxelles intre 23 si 29 septembrie, prima editie fiind consacrata limbii romane, informeaza un comunicat dat publicitatii la Bruxelles.

Festivalul se inscrie in seria de manifestari care marcheaza in fiecare an Ziua europeana a limbilor, sarbatorita la 26 septembrie, avand scopul declarat de a promova faptul cultural romanesc si de a face cunoscute personalitatile si asociatiile care activeaza in domeniu in Romania si Republica Moldova. 

Pe de alta parte, Festivalul Europa Nova 2013 incearca sa raspunda si preferintelor publicului, oferind in saptamana de evenimente pe care le organizeaza un mix de literatura, muzica, teatru si cinema. 

Festivalul incepe luni, 23 septembrie, cu expozitii de fotografie ale lui Martin Coiffer si Ovi D. Pop, seara incheindu-se cu spectacolul de teatru 'Fa-mi loc', in regia lui Radu Belgian, cu actorii Medeea Marinescu si Marius Manole. 

Marti va avea loc o expozitie de pictura a artistei Elvira Cemortan-Volosin si un concert al lui Victor Botnaru, ambele evenimente urmand sa aiba loc la Ambasada Republicii Moldova in Belgia. 

Miercuri, 25 septembrie, este zi de dezbateri si conferinte in cadrul festivalului Europa Nova 2013. Ziua incepe cu dezbatere cu tema 'Romanii in afara Romaniei: drepturi si nedreptati', care va fi animata de eurodeputatul Iosif Matula, urmata de conferinta Tatianei Benchea despre viata si opera lui Constantin Brancusi. Nu in ultimul rand, Nicolas Trifon va sustine conferinta 'Aromanii: peste tot, nicaieri', urmata de o dezbatere prezentata de Robert Adam, directorul filialei Institutului Cultural Roman (ICR) de la Bruxelles. 

Costumele, dansurile si cantecele traditionale din zona Crisul Repede vor face obiectul unei prezentari care va avea loc joi in cadrul festivalului, iar seara va avea loc primul eveniment din cadrul lansarii colectiei editoriale a Europa Nova care isi propune prezentarea unor autori contemporani din Europa de Est. Primul autor invitat la Bruxelles in cadrul acestui demers este Pascu Balaci, care va prezenta poezii si mai multe piese de teatru, in franceza, engleza si germana. Ziua se va incheia cu un concert de flaut si alte instrumente traditionale de suflat al Corneliei Tihon, o tanara artista din Republica Moldova. 

Vineri, 27 septembrie, e seara filmelor la festival, urmand a fi proiectate filmele 'Parastasul lui Viorel nu se mai tine aici', al regizorului Lucian Tion, si 'La limita de jos a cerului', de Igor Cobileanski, precum si scurtmetrajele 'Sasa, Grisa si Ion' si 'Cand se stinge lumina', ale aceluiasi autor. 

In penultima zi a festivalului inaugurarea unui punct de informatii turistice privind Romania si Moldova, iar vicepresedinta Europa Nova Mirela Nita-Sandu va prezenta un proiect de calatorii culturale in cele doua tari. Tot sambata seara va avea loc un concert de gala la Conservatorul regal din Bruxelles, cu George Tudorache la vioara si Claudia Bara la pian. Festivalul se incheie duminica, 29 septembrie, cu un concert folk al Mariei Magdalena Danaila.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: