Romania va emite a doua emisiune de obligatiuni din acest an, de 1,3 miliarde de dolari

Data publicarii: 06-09-2013 | Finante-Banci

Romania intentioneaza sa vanda, pentru a doua oara in acest an, bonduri internationale pentru a acoperi deficitul bugetar, a declarat, joi, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, intr-un interviu acordat in Polonia, transmite Bloomberg.

A doua emisiune de obligatiuni din acest an are ca obiectiv obtinerea a cel putin un miliard de euro (1,3 miliarde de dolari), a explicat Liviu Voinea. 

Joi la pranz, randamentele pentru euroobligatiunile guvernamentale romanesti cu scadenta in 2019 au urcat cu 0,02 puncte procentuale, la 4,16%, fata de nivelul scazut record de 2,4% inregistrat in mai. Bondurile similare poloneze aveau un randament de 2,14%. 

'Vom emite obligatiunile anul acesta, deoarece actiunea face parte din strategia noastra multianuala, dar nu suntem sub presiune sa o facem astazi sau maine. Vom cauta cel mai bun moment', a declarat ministrul delegat pentru buget. 

La prima sa intrare pe pietele externe din acest an, Romania a reusit sa vanda obligatiuni pe zece ani la un randament istoric de 4,5%, sub nivelul indicativ initial de 4,625%. Emisiunea a fost administrata de un consortiu format din Barclays, BNP Paribas, Citigroup si HSBC. Suma stransa joi acopera mai mult de jumatate din tinta de 2,5 miliarde de euro din plafon de finantare externa prevazut pentru acest an. 

Ultima data cand Romania a emis obligatiuni in dolari, in luna februarie 2012, a strans 750 milioane de dolari la un randament de 6,45%. 

Guvernul va trebui probabil sa astepte sa semneze al treilea acord cu FMI pentru a intari increderea investitorilor, inainte de a emite obligatiunile, a declarat Vlad Muscalu, economist sef al ING Bank Romania. 

"Conducerea FMI va discuta imprumutul de tip preventiv acordat Romaniei in ultimele zece zile din septembrie", a mai spus, joi, Liviu Voinea. 

Imprumutul de patru miliarde de dolari este impartit egal intre FMI si UE. In 15 octombrie, probabil, Comisia Europeana va aproba imprumutul, in timpul reuniunii Ecofin, sustine oficialul roman. 

Autoritatile romane si misiunea Fondului Monetar International /FMI/ si Comisiei Europene /CE/ au ajuns la un acord la nivel tehnic in privinta noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioada de 24 luni, a anuntat recent seful misiunii FMI, Andrea Schaechter. 

Sursa: AGERPRES