Restantele populatiei si companiilor au ajuns la 7,1 mld. euro in iulie

Data publicarii: 06-09-2013 | Finante-Banci

Ratele restante aferente creditelor populatiei si companiilor au ajuns la 31,3 miliarde de lei (7,1 mld. euro) la sfarsitul lunii iulie, reprezentand 12,2% din totalul sumelor datorate, potrivit datelor BNR. Restantele au stagnat fata de luna anterioara, dar comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut sunt cu 30% mai mari.

Presiunea restantelor ramane insa mare in conditiile in care bilanturile bancilor s-au subtiat constant, iar creditarea nu da inca semne de revenire desi economia a consemnat o oarecare revigorare. La finalul lunii iulie, 912.000 de persoane fizice si companii erau inregistrate cu credite la banci mai mari de 20.000 de lei, iar circa 231.000 din acestea aveau intarzieri la plata ratelor. Practic, un client din patru era in urma cu achitarea datoriilor catre institutiile de credit. 

Cei aproape un milion de debitori cu credite de valoare mare datorau bancilor 307 de miliarde de lei (circa 70 mld. euro), potrivit datelor de la Centrala Riscului de Credit (CRC). CRC este organismul specializat al BNR care colecteaza date despre creditele mai mari de 20.000 de lei acordate de banci populatiei si companiilor.

Sursa: ZF.ro