Isarescu: Reconstituirea unui monument in Bucuresti ar trebui sa devina o stare de normalitate

Data publicarii: 09-09-2013 | Finante-Banci

Reconstituirea unui monument in Bucuresti ar trebui sa devina o stare de normalitate intr-o societate ce incearca sa isi recupereze si sa onoreze traditiile si inaintasii, considera Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"In urma cu aproape 90 de ani, la intersectia strazilor Lipscani si Carada, Mihail Oromolu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei din acea perioada, in anii 20 - 24, inaugura intr-o ampla ceremonie monumentul dedicat lui Eugen Carada. Destinul acestui monument s-a intrerupt insa brusc, in anii de inceput ai regimului comunist cand a fost distrus in imprejurari ramase inca insuficient cunoscute. Referindu-se la acest episod academicianul Costin Murgescu nota, in lucrarea sa memorabila "Mersul ideilor economice la romani", ca demolarea statuii nu a fost facuta spre paguba lui Carada, ci a celor care sunt dornici sa cinsteasca istoria tarii lor. Costin Murgescu, cel care de altfel a fost primul care l-a mentionat pe Carada in randul ganditorilor economici romani, m-a rugat sa ma interesez impreuna cu alti colegi de la Institutul de Economie Mondiala de soarta acestui monument", a declarat, luni, Mugur Isarescu in cadrul simpozionului 'Eugeniu Carada - ctitorul Bancii Nationale a Romaniei'. 

Oficialii Bancii Nationale vor dezveli, luni, Grupul statuar dedicat lui Eugeniu Carada. 

Potrivit acestuia, in acea perioada nici nu banuia ca peste numai cativa ani va conduce Banca Nationala, institutie ctitorita de Carada. 

"Imi amintesc cum, copil fiind, imi petreceam verile la bunicul din partea tatalui in comuna Sirineasa din Valcea si treceam frecvent prin satul vecin Slavitesti pentru a ajunge la statia de cale ferata. Nu stiam atunci ca in Slavitesti mama lui Eugen Carada, Petrita Carada Slavitescu, din neamul boierilor Slavitesti, avusese o mosie pe care se afla si un conac, din pacate si el astazi demolat. In ultimile doua decenii a existat preocuparea constanta a Bancii Nationale de a-si redobandi in spatiul public prestigiul si importanta avute in cadrul institutional al Romaniei moderne", a precizat guvernatorul BNR.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: