Cererea de credite mari ramane slaba: 100.000 de persoane si firme au solicitat imprumuturi in iunie

Data publicarii: 09-09-2013 | Finante-Banci

Cererea de credite de valori mari ramane anemica in ciuda incercarilor bancherilor de a atrage clienti in sucursale pentru a stopa erodarea portofoliilor, bancile solicitand in luna iulie cu putin peste 103.000 de rapoarte pentru a afla informatii despre clientii potentiali. Numarul rapoartelor a crescut totusi peste pragul de 100.000 de interogari pentru prima data in ultimele noua luni.

Numarul interogarilor scazuse pana la 70.000 de rapoarte pe luna la inceputul anului, minimul inregistrat din 2004 incoace. Bancile verifica fiecare client in procesul de aprobare a dosarului de credit, astfel ca numarul interogarilor reflecta indeaproape cererea reala de credite.

Spre comparatie, in perioada de varf bancile solicitau si un milion de rapoarte de credit la CRC - organismul specializat al BNR care colecteaza date despre imprumuturile mai mari de 20.000 de lei acordate populatiei si companiilor.

Bancile aveau la sfarsitul lunii iulie o expunere de 307 miliarde de lei pe aceasta categorie de clientela, cu circa 3 miliarde de lei sub nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Numarul creditelor de peste 20.000 de lei era de aproape 1,5 milioane la sfarsitul lunii iunie.

Sursa: ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: