MFP a vandut obligatiuni cu maturitate de trei ani de 1 mld. lei, la costuri de finantare in crestere

Data publicarii: 10-09-2013 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni 1 miliard de lei prin vanzarea de obligatiuni cu scadenta in august 2016, insa costurile de finantare au crescut usor, la 4,63% pe an, de la nivelul acceptat in precedenta redeschidere a acestei emisiuni, de 4,28% pe an, in urma cu trei saptamani.

Ministerul a primit ordine de subscriere in valoare cumulata de 1,153 miliarde lei, fata de 1 miliard de lei suma vizata. Randamentul mediu a fost de 4,63% pe an, in crestere de la 4,28% in 19 august, data ultimei licitatii pentru astfel de obligatiuni. Atunci Finantele au atras 500 milioane lei prin redeschiderea acestei emisiuni.

Randamentul maxim acceptat luni a fost de 4,75% pe an.

"Suma relativ ridicata, care ne asteptam sa fie vanduta in intregime, impreuna cu scadenta relativ indepartata a instrumentului (licitatii similare ale MF au fost pentru titluri de stat la 11 si 6 luni in octombrie anul trecut) ar putea impinge randamentul maxim in jurul a 4,6%, cu circa 5pb (0,05 puncte procentuale - n.r.) peste cotatiile superioare din piata secundara, o usoara inrautatire fata de precedentele licitatii din august", se arata intr-o nota transmisa luni dimineata de analistii ING Bank.

Costul de finantare este inca sub cel acceptat la inceputul lunii iunie, cand a fost lansata aceasta emisiune de obligatiuni. Finantele au acceptat atunci sa plateasca un randament mediu de 4,96% pe an pentru aceste titluri si au atras aproape 542 milioane lei.

Obligatiunile din aceasta emisiune ajung la maturitate in august 2016, iar prin cele patru licitatii organizate pentru aceasta emisiune Trezorezia a imprumutat in total 2,087 miliarde lei.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: