SUA comemoreaza miercuri 12 ani de la atentatele de la World Trade Center si Pentagon

Data publicarii: 11-09-2013 | International

Statele Unite ale Americii comemoreaza miercuri 12 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, fara precedent in istorie. Rudele si apropiatii victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001 se vor strange miercuri la 'ground zero' sa citeasca numele celor morti si sa pastreze un moment de reculegere in cadrul unui eveniment care a devenit deja o traditie.

La 11 septembrie 2001, la ora locala 8,45 (15,45 - ora Romaniei), un avion de pasageri B-767 al companiei American Airlines care fusese deturnat a lovit unul dintre turnurile gemene de 110 etaje al complexului World Trade Center din New York. Cateva minute mai tarziu, un al doilea avion deturnat, un B-737 al companiei United Airlines, a lovit cel de-al doilea turn. La putin timp, cele doua cladiri impunatoare, unul dintre simbolurile metropolei americane, se prabuseau, provocand moartea a mii de oameni. La aproximativ trei ore de la lovirea primului turn WTC, un avion se prabusea in Pennsylvania, dupa ce pasagerii s-au luptat cu teroristii. Un alt avion deturnat a lovit cladirea Pentagonului, sediul Departamentului Apararii, ucigand 190 de persoane. 

In total, la 11 septembrie 2001 si-au pierdut viata 3.668 de persoane, printre care si trei romani, sotii Alexandru si Corina Stan si Eugen Gabriel Lazar, angajati ai companiei Cantor Fitzgerald, care lucrau la etajul 103 al primul turn WTC. 

Statele Unite au declansat ulterior un razboi global impotriva terorismului. In Afganistan, pe teritoriul caruia se adapostea nucleul retelei Al-Qaida, regimul taliban a fost inlaturat de la putere, iar bazele retelei au fost distruse. Osama ben Laden, considerat parintele organizatiei teroriste, a fost ucis la 2 mai 2011 de un comando american, in Pakistan. 

Atacurile teroriste asupra World Trade Center si Pentagonului au fost posibile gratie carismei si banilor lui Osama ben Laden, descendent dintr-o bogata familie saudita, dar nu puteau fi duse la bun sfarsit fara ajutorul ideologic si strategic al egipteanului Ayman Zawahiri (investit oficial sef al Al-Qaida), apreciaza majoritatea analistilor militari. Numeroase state, inclusiv Romania, s-au alaturat efortului Statelor Unite de a elimina fenomenul terorist. Numerosi teroristi au fost capturati sau ucisi in timpul operatiunilor militare, iar in mai multe state, persoane implicate in activitati teroriste au fost sau sunt trimise in fata justitiei. 

Proiectul de constructie al noului World Trade Center este in derulare, un turn din cadrul complexului inaltandu-se deja la New York. Dupa prabusirea turnurilor gemene in atentatele din 11 septembrie 2001, noul complex imobiliar al carui dezvoltator este Larry Silverstein, va fi chiar mai sofisticat si mai impresionant decat turnurile disparute, potrivit declaratiilor arhitectilor. Complexul va cuprinde cinci turnuri noi, un muzeu national memorial, un nod de mijloace de transport, spatii comerciale si un centru cultural. Cel mai inalt turn din complex va avea 104 etaje si se preconizeaza a fi finalizat in 2014. Un alt turn, de 72 de etaje, urmeaza sa fie deschis in luna noiembrie a acestui an, iar cel de 80 de etaje va fi finalizat in 2016. Cel de-al cincilea turn nu va fi construit inca. Lucrarile ce tin de realizarea cailor de comunicatii si mijloacele de transport vor fi finalizate in 2015.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: