Ostahie, Altex: Reducerea dobanzii BNR a fost buna. Se reia creditul de consum

Data publicarii: 11-09-2013 | Finante-Banci

Reducerea dobanzii de catre BNR a dus la cresterea vanzarilor pe credit in industria electroIT, una dintre cele mai afectate de criza financiara. Prin-cipalii jucatori din domeniu spun ca bancile sunt deschise in a oferi credite de consum deoarece au risc redus, sumele sunt mici si moneda de imprumut este leul.

"Vanzarea pe credit a crescut in ultimele trei luni, iar reducerea dobanzii de catre BNR a ajutat. Piata de creditare este in continuare dificila pentru cei care doresc sa isi ia casa, motiv pentru care bancile s-au reorientat catre imprumuturile cu valoare mica, in lei. Creditele care au creat probleme au fost cele in valute exotice", explica Dan Ostahie, proprietarul Altex, liderul pietei locale de electroIT, cu afaceri de 254 mil. euro anul trecut, in crestere cu 22% fata de 2011. Creditele pentru achizitia de electronice si electrocasnice au valori mici, de cateva mii de lei si sunt oferite pe o perioada de cativa ani, spre deosebire de creditul ipotecar, care se poate intinde pe trei decenii.

"Se reia creditul de consum, exista interes, insa nu ne asteptam sa vedem un salt foarte mare. Inainte de 2008 peste 50% din achizitii se faceau pe credit. Acum procentul este undeva pe la 20% daca includem si creditul de consum si achi-zitiile cu cardul de credit", crede Violeta Luca, directorul executiv al Flanco.

Piata de electroIT, care depasea doua miliarde de euro in anii de boom, a scazut la jumatate in criza.

Sursa: ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: