Antonescu: Cred ca Ponta vrea tare proiectul Rosia Montana; a inceput un joc destul de parsivel

Data publicarii: 12-09-2013 | Politica

Presedintele PNL, Crin Antonescu, si-a exprimat joi convingerea ca premierul Victor Ponta "vrea tare" proiectul Rosia Montana, dar nu doreste sa-si asume raspunderea, liderul liberalilor criticand faptul ca a inceput "un joc destul de parsivel", prin asocierea sa cu presedintele PDL, Vasile Blaga.

Crin Antonescu a criticat si declaratiile recente ale premierului cu privire la pozitia PNL in cazul Rosia Montana. 

"Intre timp, s-a dezlantuit o campanie impotriva mea si, in buna masura, am devenit eu subiectul dezbaterilor acestor zile, si nu proiectul in sine. Si aici se spun cateva minciuni. Imi pare rau ca si premierul, chiar in interventia sa de aseara, pe care am urmarit-o cu multa simpatie si cu multa speranta, a folosit din nou un rationament perfect fals. Nu am spus niciodata ca anuntarea unei decizii din partea noastra anuleaza sau impiedica dezbaterea. Am spus foarte clar: asta va fi punctul nostru de vedere, ceea ce nu poate sa insemne sa nu se mai discute in Parlament, ca nu se mai dezbate. (....) Cel care a spus ca in acest caz, daca nu vreau - ceva destul de caraghios, desi poate flatant -, nu mai are rost dezbaterea in Parlament, inseamna ca renuntam, a fost premierul, nu eu", a spus Antonescu, intr-un interviu pentru "Adevarul", referitor la divergentele dintre PNL si PSD pe tema proiectului Rosia Montana. 

El a adaugat ca singurul mod in care premierul poate pune capat unei dezbateri parlamentare pe aceasta tema este sa-si asume raspunderea pe proiectul Rosia Montana sau sa-si sustina punctul de vedere. 

"Eu sunt acuzat pentru antepronuntare, ca de ce am spus ce vom vota, pana cand vom dezbate, dar primul care a spus ce va vota, pana sa aiba loc vreo dezbatere, a fost insusi premierul. Sigur, a inceput un joc destul de parsivel: asocierea mea cu domnul Blaga. PNL impreuna cu PDL nu are majoritate. Hai sa fim seriosi! Eu inteleg asa, urmarind si interventia de aseara: am convingerea ca premierul este absolut convins ca asta este un proiect bun, fezabil, corect. Nu inteleg atunci de ce pur si simplu nu a asumat o hotarare de guvern, nu a dat acordul de mediu, in baza acestei convingeri. 

(...) Cred ca premierul vrea tare acest proiect, este dreptul domniei sale, dar nu doreste sa asume raspunderea, aruncand o chestiune la Parlament unde, de asemenea, sa nu spunem cine ce votam", a mai spus Antonescu. 

Antonescu a invocat si faptul ca are suspiciuni, dupa ce responsabilii de acest proiect nu si-au facut publica pozitia. 

"De ce nu asuma Guvernul, de ce nu asuma ministrul Mediului, de ce nu asuma premierul acest proiect? De ce mi-l da mie sa decid? Este normal, din acel moment, sa am niste suspiciuni si sa spun: inseamna ca nu exista garantiile necesare si daca nu exista pentru cei care au acces la toate datele tehnice, oricata dezbatere parlamentara am face, nu pot sa-mi asum eu acest lucru", a mai aratat presedintele PNL. 

Antonescu a subliniat ca pozitia liberalilor de a vota impotriva proiectului Rosia Montana s-a bazat pe faptul ca respectivul proiect a generat o respingere in randul societatii, ca exista "o uriasa cantitate de suspiciune" si ca el are "anumite fragilitati, pe care nu le poate substitui, din punctul de vedere al PNL, o vointa politica". 

"Daca am un aviz cu atatea observatii de la Ministerul Justitiei, nu pot sa asum eu ca trec peste ele, ca legiuitor, pentru ca sunt inclusiv aspecte de constitutionalitate. Daca nu am ceea ce este esential, acordul de mediu, si care de fapt, asa cum premierul a marturisit aseara, ar fi fost suficient pentru ca proiectul sa mearga inainte. Nu pot sa substitui, asa cum recomanda doamna ministru Rovana Plumb, printr-un vot politic un aviz prin excelenta tehnic si care asuma raspunderea ca o tema majora, si anume conditiile de securitate, pe termen lung, de mediu sunt asigurate", a explicat Antonescu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: