Cercetare pe 800 liceeni in cadrul Summer Job BCR: mai mult de jumatate considera ca stagiile de practica ii pregatesc mai bine pentru cariera decat scoala

Data publicarii: 12-09-2013 | Finante-Banci

  • Conform unei cercetari in randul a 800 de adolescenti din toata tara, 17,7% isi doresc o cariera in domeniul tehnic (IT, programare), 16,2% isi in domeniul economic, 15% nu s-au hotarat.
  • Din primul salariu, peste 80% dintre elevii care au participat la sondaj au spus ca si-ar cumpara haine si gadget-uri si doar 5% i-ar economisi.
  • 6 din 10 liceeni intre 15 si 18 ani au un card bancar, pe care il folosesc pentru a primi alocatia si banii de buzunar de la parinti.
  • 58% dintre respondenti au declarat ca au un buget de venituri si cheltuieli; mama ramane modelul de comportament financiar responsabil in randul adolescentilor.

60 de liceeni au participat la programul de internship, Summer Job, desfasurat de Banca Comerciala Romana (BCR) in lunile iulie si august ale acestui an. Summer Job in BCR este singurul program de internship platit pentru liceeni desfasurat in Romania si se afla la a treia editie. In fiecare an, absolventii programului Summer Job sunt implicati in realizarea unei cercetari pe teme de comportament financiar si planuri de cariera in randul elevilor de liceu. In 2013, ei au reusit sa colecteze opiniile a peste 800 de liceeni respondenti.

In ceea ce priveste planurile de cariera, 54,5% dintre elevi sunt de parere ca un training sau un internship intr-o companie i-ar pregati mai bine pentru o cariera de succes si doar 35% cred ca scoala poate sa le ofere experienta si intelegerea necesara in dezvoltarea unei cariere implinite. Acesta poate fi motivul pentru care se orienteaza catre domenii considerate de succes: 17,7% catre domeniul tehnic (IT, programare), 16,2% isi doresc o cariera in domeniul economic, 15% nu s-au hotarat pana in acest moment si tot atatia si-ar dori o cariera de arhitect sau psiholog.

58% dintre respondenti au declarat ca tin evidenta banilor si au un buget de venituri si cheltuieli. Motivele principale invocate sunt necesitatea gestionarii eficiente, controlul mai bun si dificultatea in a obtine bani. Spre deosebire de 2012, cand peste 65% dintre respondenti spuneau ca economisesc banii pentru acoperirea cheltuielilor mai mari legate de facultate sau excursii, in 2013 tinerii sunt axati mai mult pe cumparaturile online si pe iesirile cu prietenii. Atunci cand vine vorba de primul salariu, peste 80% dintre elevii care au participat la sondaj au spus ca si-ar cumpara haine si gadget-uri si doar 5% i-ar economisi. 

Dintre tinerii cu varste intre 15 si 18 ani 61% au un card bancar pe care il folosesc in proportie de 69% pentru a primi alocatia/bursa, iar 53% pentru a primi banii de la parinti. Tinerii folosesc cardul bancar pentru platile online in proportie de 44,2%, din care aproximativ 50% isi cumpara haine, 38,6% carti, iar 17% bilete la film sau concerte. 

85% dintre respondeti au un model de comportament financiar responsabil in randul membrilor familiei. Mama ramane in continuare pe primul loc cu 33%, urmata de tata cu 22%. Atunci cand au fost intrebati care persoana publica este un model de succes demn de urmat, un sfert dintre tineri au raspuns ca nu au un model.  6% il au in continuare model pe Bill Gates, 5% pe Steve Jobs si Ion Tiriac, iar 2% pe George Becali si Andreea Marin. 

"A fost o perioada frumoasa, la care nu regret ca am luat parte si pe care as repeta-o oricand. Am devenit mai responsabil si am luat primul meu salariu. Inca din prima zi mi-am dat seama ca fac parte dintr-o echipa adevarata, plina de profesionalism. Printre altele, am invatat cum sa discut cu clientii si cum sa-i indrum in functie de operatiunile pe care doreau sa le efectueze. Am invatat sa ii ajut pe clienti sa foloseasca automatul de schimb valutar si ghiseul automat pentru a economisi cu totii timp" a spus Alexandru Furnica, 17 ani, elev participant in programul Summer Job in sucursala BCR Arges. 

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a bancilor de locuinte si a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 in Romania dupa valoarea activelor (peste 16 mld EUR), banca Nr.1 dupa numarul de clienti si banca Nr.1 pe segmentele de economisire si creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din Romania, dupa gradul de incredere al clientilor si dupa numarul celor pentru care BCR este principala institutie cu care fac banking. 

BCR ofera gama completa de produse si servicii financiare prin intermediul unei retele de 22 de centre de afaceri si 23 de birouri mobile dedicate companiilor si 562 de unitati retail localizate in majoritatea oraselor din intreaga tara cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din Romania pe piata cardurilor si a tranzactiilor bancare, clientii BCR avand la dispozitie cea mai mare retea nationala de ATM - peste 2.200 de bancomate si POS - 15.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti, precum si servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking si E-commerce.  *  *

Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare din estul UE. Cei aproximativ 46.000 de angajati deservesc 16,6 milioane de clienti in aproximativ 2.900 de agentii din sapte tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia). La 30 iunie 2013, totalul activelor detinute de Erste Group era de 210,2 miliarde euro, profitul net de 301,2 milioane euro si raportul cost-venit este de 52,8%.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: